Kávéból sosem árt meg a sok?!

2020. augusztus 04. |

Úgy tűnik, bár jóból is megárt a sok, a kávé akármennyire is finom, sosem ihatunk belőle eleget. Sőt, ha éveken át napi öt csészével fogyasztunk, még a krónikus betegségek kialakulásának esélyét is csökkenthetjük.

Bár egyre több a vita azzal kapcsolatban, mekkora a kávé ökológiai lábnyoma, az vitán felüli, hogy a világ egyik legnépszerűbb itala, amely biológiailag aktív hatóanyagok garmadáját tartalmazza. A tudósok azonban még most is csak a töredékét ismerik az emberi testre gyakorolt hatásainak. 

A legfrissebb kutatások, amelyeket a Harvard Egyetem tudósai végeztek, szerencsére ismét jó hírekkel szolgálnak a kávérajongóknak: úgy fest, nincsenek hosszú távon az egészségre ártalmas hatásai, sőt, a feketét rendszeresen fogyasztók körében alacsonyabb az elhízás, a szívproblémák, bizonyos ráktípusok (a májrák, mellrák, prosztatarák és a bőrrák bizonyos típusai) és más krónikus betegségek kialakulásának kockázata. 

A jótékony hatásokért nagy valószínűséggel a kávéban található koffein felelős, amely serkenti az anyagcserét és intenzívebbé teszi a kalóriaégetést az emésztőrendszer munkája közben. A koffein emellett javítja a koncentrációs képességet, ráadásul más jótékony hatása is van az agyra: összefüggésbe hozható a rendszeres kávéfogyasztás a Parkinson-kór kialakulásának alacsonyabb kockázatával. 

Ugyanakkor a koffeinmentes kávé fogyasztói is fellélegezhetnek. Az előnyös hatásokhoz valószínűleg a kávéban található polifenolok és más kémiai anyagok is hozzájárulnak, mivel a koffeinmentes kávét fogyasztók körében is alacsonyabb volt a korai halál kockázata. 

A kutatók hozzátették azonban, hogy a kávé nem minden természetes összetevője egészséges. A kafesztol nevű polifenol emeli a koleszterinszintet. A filteres elkészítési móddal valamelyest csökkenthetjük a kafesztol szintjét kávénkban, ám kiszűrni teljesen nem lehetséges. 

A túlzott kávéfogyasztástól is óva intenek a szakemberek, mivel a túl sok koffein pont ellenkező hatást vált ki: remegést, szédülést, látásproblémákat, inszomniát, szorongást okozhat.

Olvastad már?

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen! csipkebogyó

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen!

Miért olvasd el ezt most hangosan? felolvasás

Miért olvasd el ezt most hangosan?