Kávéból sosem árt meg a sok?!

2020. augusztus 04.
Úgy tűnik, bár jóból is megárt a sok, a kávé akármennyire is finom, sosem ihatunk belőle eleget. Sőt, ha éveken át napi öt csészével fogyasztunk, még a krónikus betegségek kialakulásának esélyét is csökkenthetjük.

Bár egyre több a vita azzal kapcsolatban, mekkora a kávé ökológiai lábnyoma, az vitán felüli, hogy a világ egyik legnépszerűbb itala, amely biológiailag aktív hatóanyagok garmadáját tartalmazza. A tudósok azonban még most is csak a töredékét ismerik az emberi testre gyakorolt hatásainak. 

A legfrissebb kutatások, amelyeket a Harvard Egyetem tudósai végeztek, szerencsére ismét jó hírekkel szolgálnak a kávérajongóknak: úgy fest, nincsenek hosszú távon az egészségre ártalmas hatásai, sőt, a feketét rendszeresen fogyasztók körében alacsonyabb az elhízás, a szívproblémák, bizonyos ráktípusok (a májrák, mellrák, prosztatarák és a bőrrák bizonyos típusai) és más krónikus betegségek kialakulásának kockázata. 

A jótékony hatásokért nagy valószínűséggel a kávéban található koffein felelős, amely serkenti az anyagcserét és intenzívebbé teszi a kalóriaégetést az emésztőrendszer munkája közben. A koffein emellett javítja a koncentrációs képességet, ráadásul más jótékony hatása is van az agyra: összefüggésbe hozható a rendszeres kávéfogyasztás a Parkinson-kór kialakulásának alacsonyabb kockázatával. 

Ugyanakkor a koffeinmentes kávé fogyasztói is fellélegezhetnek. Az előnyös hatásokhoz valószínűleg a kávéban található polifenolok és más kémiai anyagok is hozzájárulnak, mivel a koffeinmentes kávét fogyasztók körében is alacsonyabb volt a korai halál kockázata. 

A kutatók hozzátették azonban, hogy a kávé nem minden természetes összetevője egészséges. A kafesztol nevű polifenol emeli a koleszterinszintet. A filteres elkészítési móddal valamelyest csökkenthetjük a kafesztol szintjét kávénkban, ám kiszűrni teljesen nem lehetséges. 

A túlzott kávéfogyasztástól is óva intenek a szakemberek, mivel a túl sok koffein pont ellenkező hatást vált ki: remegést, szédülést, látásproblémákat, inszomniát, szorongást okozhat.

Olvastad már?

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash