Sokan kezdtek kenyeret sütni az utóbbi hónapokban, azt pedig minden kovásznevelgető alkalmi pék tapasztalhatta, hogy mindig marad egy kis kovász, amit nem sütöttünk bele a kenyérbe, de nincs rá szükségünk ahhoz sem, hogy tovább neveljük a kovászunkat a következő kenyérig. Mi legyen a maradékkal, ha nem akarjuk kidobni?
A kovász általában fele víz, fele liszt, így bármilyen recepthez felhasználhatjuk, amelyhez ezek a hozzávalók szükségesek: palacsintát, gofrit, kekszet, muffint is készíthetünk a kovászmaradékból, de például csirkehús bundázásához is bevethetjük.
Nem kell azonban feltétlenül édességben gondolkodnunk. Ha a maradék kovászt összekeverjük némi olívaolajjal, liszttel, sóval és szódabikarbónával, esetleg egy kis sajttal, remek sós kekszet kapunk.
Néhány szabályt azonban nem árt betartani, ha süteményekhez szeretnénk elhasználni a maradék kovászunkat. Ha szódabirkabónát is ír a recept, növeljük a mennyiségét a tésztában, mivel a kovász semlegesíti a hatását savas kémhatása miatt. Emellett ügyeljünk a folyadékmennyiségre is. Minél régebbi a kovász, annál több folyadékot kell adnunk a tésztához, így némi fejszámolásra szükség lesz.
De ha nem akarunk a kenyéren kívül még egy külön tésztát sütni, a maradék kovászt elhasználhatjuk például csak úgy magában megpirítva, majd croutonként használva krémleveshez vagy salátához például.
Olvastad már?
Forrás: The Guardian
Fotó: Unsplash, Instagram