Mihez kezdjünk a maradék kovásszal?

2020. június 06.
Ha nem szeretnénk kidobni a kenyérsütés után maradt felesleges kovászunkat, akár kekszet vagy lepényt is süthetünk belőle, vagy éppen különleges banánkenyérré is felturbózhatjuk.

Sokan kezdtek kenyeret sütni az utóbbi hónapokban, azt pedig minden kovásznevelgető alkalmi pék tapasztalhatta, hogy mindig marad egy kis kovász, amit nem sütöttünk bele a kenyérbe, de nincs rá szükségünk ahhoz sem, hogy tovább neveljük a kovászunkat a következő kenyérig. Mi legyen a maradékkal, ha nem akarjuk kidobni?

A kovász általában fele víz, fele liszt, így bármilyen recepthez felhasználhatjuk, amelyhez ezek a hozzávalók szükségesek: palacsintát, gofrit, kekszet, muffint is készíthetünk a kovászmaradékból, de például csirkehús bundázásához is bevethetjük.

Nem kell azonban feltétlenül édességben gondolkodnunk. Ha a maradék kovászt összekeverjük némi olívaolajjal, liszttel, sóval és szódabikarbónával, esetleg egy kis sajttal, remek sós kekszet kapunk. 

Néhány szabályt azonban nem árt betartani, ha süteményekhez szeretnénk elhasználni a maradék kovászunkat. Ha szódabirkabónát is ír a recept, növeljük a mennyiségét a tésztában, mivel a kovász semlegesíti a hatását savas kémhatása miatt. Emellett ügyeljünk a folyadékmennyiségre is. Minél régebbi a kovász, annál több folyadékot kell adnunk a tésztához, így némi fejszámolásra szükség lesz. 

De ha nem akarunk a kenyéren kívül még egy külön tésztát sütni, a maradék kovászt elhasználhatjuk például csak úgy magában megpirítva, majd croutonként használva krémleveshez vagy salátához például. 

Olvastad már?

Forrás: The Guardian
Fotó: Unsplash, Instagram