Japandi: a multikulti interiőr stílus, amit imádni fogsz

2020. október 06.
A japandi történetét több, mint száz évvel korábbról, abból a kapcsolatból eredeztetik, amikor dán építészek az ázsiai szigetországba utaztak azért, hogy világot lássanak és tanuljanak a nagy múltú távol-keleti kultúra mestereitől. A két égtáj hibridje otthonunkba hozza az északi hygge és keleti wabi-sabi stílus ötvözetét, kedvezve azoknak, akik a természetben és a letisztult formák között érzik jól magukat.

Törekedjünk az egyszerűségre!

Ha otthonunkat japandi stílusban szeretnénk berendezni, akkor először is váljunk meg minden szükségtelen dologtól, mert a feleslegesen felhalmozott tárgyak csak zsúfolt hangulatot keltenek, amitől mi is frusztráltabban érezzük magunkat. Próbáljunk meg elajándékozni, eladni vagy újrahasznosítani (ezzel is csökkentve az ökológiai lábnyomunkat) mindent, aminek már nem vesszük hasznát, vagy nincs számunkra eszmei értéke.

Másképpen egyforma

Az egyszerűségre, a minimalizmusra mindkét nép nagy hangsúlyt fektet, de napjaink egyik legnépszerűbb lakberendezési trendje, a japandi pont a két kultúra különbségeitől lesz igazán különleges. A steril, főleg természetes színeket használó északi enteriőrt kiegészíti a keleten használt élénkebb árnyalatok világa. Bátran használjunk olyan nehéz színeket nagyobb felületeken is otthonunkban, mint a fekete, az arany és a réz!

Otthon a természetben

A szobanövények – és azok életben tartása – szintén kulcsfontosságú a tökéletes japandi stílusú otthonnál. Mind a skandináv, mind a japán kultúra nagy hangsúlyt fektet a természet tiszteletére és szeretetére. A legnépszerűbb választás a bonsai fa, ami bár kényes, de megfelelő bánásmód esetében gondoskodik arról, hogy gazdája a Távol-Keleten érezhesse magát.

Az ördög a részletekben rejlik

Kiegészítők terén sem kell egyetlen irányzat mellett letenni a voksunkat. Az Európa északi területein nagy népszerűségnek örvendő nyers, befejezetlennek, nem tökéletesen megmunkáltnak tűnő bútorok mellé bátran válasszunk kifinomult, aprólékosan megmunkált, Japánra emlékeztető berendezési tárgyakat. A japandi megengedi, hogy a skandináv stílusú puha, kényelmes kiegészítők mellé – mint a vastag szőnyeg és a plüss anyagok – bátran helyezzünk el a keleti hangulatvilágra emlékeztető tárgyakat, például egy szép vázát vagy porcelán tálakat. Egy egyedi gyertyatartó, lámpa vagy csillár nem csak a minimalista terek egyhangúságát töri meg, hanem a hangulatunkat is feldobja, ami áldás lehet a közelgő őszi-téli sötétségben.

Régi és új találkozása

A tökéletes japandi otthon titka a hagyományos és a modern technika ötvözetéből készült berendezési eszközök kiválasztása. A fa, bambusz és rattan kiegészítők mellé helyezhetünk fém tárgyakat, vagy esetleg olyat, amiben szerves és szervetlen anyagok találkoznak egymással. Egy modern vonalvezetésű, dizájner elektromos eszköz, a megfelelő mikró vagy tűzhely kiválasztása is fontos szempont lehet a belső tér kialakításakor. Fontos, hogy az otthonunkba kerülő tárgyak ne csak szépek és minimalisták, hanem funkcionálisak is legyenek.

Semmi sem tökéletes, mégis minden az

A wabi-sabi lényege, hogy semmi sem tökéletes, ugyanakkor minden úgy szép, ahogy a természet formálta. Ha japandi módra szeretnénk berendezni lakásunkat, akkor válasszunk egyedi, akár saját készítésű kiegészítőket: a beléjük fektetett munka miatt még jobban fogunk kötődni hozzá. A kényelem és az elegancia határán egyensúlyozva a japandi hangulatú otthon így nem lesz sem zsúfolt, sem rideg. Hazaérve megpihenhet a szemünk és meglelhetjük nyugalmunkat, miközben képzeletben felfedezhetjük Észak-Európa és Ázsia rejtett kincseit.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!