5 skandináv lakberendezési trend, amit biztosan megbánsz

2020. augusztus 23.
Mint mindenből, egy bizonyos típusú dekorációból is megárt a sok. Különösen akkor táncolunk pengeélen, ha sok időt és pénzt áldozunk a tökéletes bútorokra. Ez a helyzet a skandináv látványvilággal is, ami az elmúlt évtizedben uralta a lakberendezést, és nem úgy tűnik, mint ami távozóban van. A vitathatatlan érdemeitől eltekintve azonban nem árt óvatosnak lenni, amikor a skandináv dizájnelemeket adagoljuk lakásunk berendezéséhez, dekorációjához.

Bár időtlennek tűnik a skandináv látványvilág, legyen szó a vidéki rusztikáról vagy a városi minimalizmusról, az egyes elemek túlhangsúlyozásával pont ellenkező hatást érhetünk el. Mit mondanak a profik, amelyek azok a skandináv lakberendezési trendek, amiket jobb kétszer meggondolni, mielőtt belevágunk?

Extrém minimalizmus

A kellemes fás tónusokkal és spártai színpalettájával a skandináv minimalizmus meghódította a világot. Könnyű azonban túlzásba esni, hajlamos az ember csupaszon hagyni a felületek nagy részét, és a személyiségünk minden nyomát eltüntetni a helyiségekből. Így viszont rideggé és élettelenné válhatnak a terek, ha nem vigyázunk.

View this post on Instagram

PGP places we’d like to live ⭐️⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Minimalist ✅ Bright ✅ High ceilings ✅⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Double-tap if you'd like to live in this space 👍⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ 📷 @numeronovantaesi⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ #pgpcommunity #propertyguardian #guardianship #coliving #londonlifestyle #communityovercompetition #propertygoals #throughthekeyhole #londonproperty #londonpropertyinvestment #londonpropertydevelopment #londonpropertymarket #londonpropertydeveloper #propertymanager #propertyfinder #smallspacesquad #finditstyleit #interior123 #ihavethisthingwithcolour #currentdesignsituation #pocketofmyhome #eclecticdecor #warehouseliving #warehouseinterior #minimalistdesign #minimalistfurniture #minimalistinterior #chaiselounge #brightliving #brightinterior

A post shared by PGP | Guardian Properties (@propertyguardianprotection) on

„Nehéz úgy követni a skandináv minimalista trendet, hogy ne érezzük a végén túl egyszerűnek, érdektelennek az eredményt – mondta Courtney McLeod lakberendező. – Ragaszkodjunk a fő dizájnelemekhez, ám adjunk hozzá a saját személyiségünkből. Keretezzünk be színes textíliákat például, ezzel izgalmas textúrákkal bővíthetjük a palettánkat, vagy éppen egy grafikus mintájú szőnyeggel törhetjük meg a teret, ami illeszkedik a minimalista irányelvünkhöz is.”

Szuperstílusos bútorok

View this post on Instagram

💛

A post shared by Noden (@_noden_) on

Remek ötletnek tűnhet építészeti műalkotásnak is beillő, szuperstílusos kanapéval és vázszerű karosszékekkel berendezni a nappalinkat, ha csak az Instagramra szeretnénk képeket feltölteni otthonunkról, ám használni nem igazán tervezzük a helyiséget. Ezek a bútorok ugyanis elég kényelmetlenek lehetnek, akármilyen szépek is. Különösen, ha gyerekeink, háziállataink is vannak.

Olvastad már?

Monokróm fa

A mézszínű fa a skandináv lakberendezés egyik védjegye. Nem csoda, hiszen néhány ilyen részlet melegséggel, otthonossággal, természetességgel tölti meg a szobát. Ám ez nem jelenti azt, hogy minden fafelületnek ebben az árnyalatban kell játszania.

View this post on Instagram

Home 🤍

A post shared by Navian Home (@naviandesign) on

„A skandináv stílus nem fukarkodik a világos színű fafelületek használatával. Találkozhatunk a bútorokon, felületeken, plafonon és padlón egyaránt ezzel az árnyalattal. Azonban ha ugyanazt a színt használjuk egy helyiségben minden fafelületen, a szobánk hangulata könnyen egysíkúvá válik” – figyelmeztetett a lakberendező, aki azt javasolja, hogy legalább két árnyalatát használjuk a fának, vagy adjunk fémes elemeket a helyiséghez, melyek remek kontrasztot alkotnak a fával.

Csak semmi dísztárgy

Ha nem kifejezetten a maximalizmus a célunk, valóban jót tesz egy helyiségnek, ha nem töltünk meg minden sarkot apró-cseprő dísztárgyakkal és kiegészítőkkel. Ám könnyen átlendülhetünk a ló túloldalára: az sem feltétlenül jó, ha egyáltalán nem helyezünk el emlékeket, fotókat, vázákat és szobrocskákat a polcokon.

„Bármennyire is szeretjük a skandináv dizájn sallangmentes és minimalista szemléletét, nem jó dísztárgyak nélkül hagyni egy helyiséget. A szoba steril és hideg hangulatú lesz” – figyelmeztetett McLoad, aki azt javasolja, hogyha nem szeretnénk sok apró tárgyat elhelyezni, dekoráljunk helyette szobanövényekkel. Ezzel nem bontjuk meg az organikus skandináv dizájnt sem. 

Minden mintát felhasználunk

A skandináv dizájn másik véglete a minimalizmussal szemben a nagy, színes mintás nyomatok, textilek használata, gondoljunk csak Marimekkóra, Svenskt Tennre vagy Josef Frankra. A minták remek kiegészítői lehetnek a minimalista alapberendezésnek, játékosságot, életet vihetnek az otthonunkba.

Azonban ha egy kis helyiséget rendezünk be sok, különböző mintás bútorral, tapétával, szőnyeggel és dekorációs elemmel, a végeredmény retinaszaggató lehet. „A mintás dizájnelemekre gondoljunk fűszerként, ami megakadályozza, hogy a minimalizmus személytelenné és unalmassá váljon” – javasolta a lakberendező, aki szerint az egyensúly a minták és stílusok keverésének titka. Ha a kanapénk mintás, visszafogott, semleges párnákkal dekoráljuk csak, és ugyanígy az ellenkezője. Gondoljuk át, valóban szükség van-e az élénk mintájú és színű plédekre, a nagy mintás tapétára a szobánkban, vagy tartogassuk inkább az élénk színeket az apróbb felületekre.

Olvass tovább!

Forrás: Apartment Therapy
Fotó: Unsplash, Instagram