Miért a hálószobában gyűlik legjobban a por?

2020. október 10.
Úgy tűnik, hogy a hálószobánk a porcicák kedvenc gyülekezőhelye? Nem csak illúzió. A szakemberek szerint valóban otthonunk legporosabb helyisége általában az alvóhelyünk. Ennek ellenére, vagy talán éppen ezért itt minden adott ahhoz, hogy a porképződés villámsebesen történjen.

Akár naponta többször is portalaníthatjuk, mégis úgy tűnik, hogy a porcicáktól nem szabadulhatunk a hálószobában. Miben más ez a helyiség, mint a lakásunk többi része, miért gyűlik itt villámsebesen a por? A szakemberek szerint ennek több, összetett oka van, ám azon a tényen nehezen változtathatunk, hogy itt minden feltétel tökéletesen adott a porképződéshez.

haloszoba-por-takaritas

1. Az otthonos hálószoba termeli a port.

Mindannyian azt szeretnénk, ha a hálószobánk a lehető legkényelmesebb, legkuckósabb lenne, ezért plédeket, szőnyegeket és díszpárnákat helyezünk el benne. A hálóban az ágynemű rostjai, a poratkák és az elhalt bőrsejtek mind-mind a porcicákat táplálják. Ezen valamelyest enyhíthetünk, ha gyakran mossuk az ágyneműt, minden nap porszívózunk, és néha beágyazás nélkül hagyjuk az ágyneműt: ez segíthet, hogy átszellőzzön, és ne szaporodjanak a poratkák benne.

2. A légkondicionáló és a ventilátor is lehet felelős.

Ha a légkondicionáló szűrőjét nem tisztítjuk rendszeresen, a szennyeződés és por visszajut a szobánkba. Hasonló a helyzet a plafonra szerelt vagy álló ventilátorokkal is. Ha a lapátokat nem portalanítjuk időnként, az azokra telepedett port a levegőbe repíti vissza azokat az első indításkor. Nyissunk ablakot a hálószobában minél gyakrabban, és nedves törlőronggyal végezzük el a portalanítást rendszeresen.

3. Nem takarítunk elég hatékonyan.

A portalanítást sose végezzük száraz pamutronggyal vagy tollseprűvel a hálószobában sem. Ezek ahelyett, hogy összegyűjtenék a port, inkább csak felkavarják. A nedves ruhánál nincs jobb és hatékonyabb eszköz a portörlésre. 

Olvastad már?

Forrás: Apartment Therapy
Fotó: Unsplash