Hol hibázunk a hálószoba berendezésénél?

2019. október 12.
Életünk egyik jelentős hányadát az ágyunkban töltjük. Nagyon fontos tehát, hogy olyan teret hozzunk létre a hálószobánkban, ami egyszerre komfortos és stílusos. Milyen hibákat követünk el, mikor az ágyunk és hálóhelyünk kialakítására kerül a sor? És hogyan küszöbölhetjük ki ezeket?

Lehet, hogy csak egy pihentető, nyolc órás alvásra vágyunk, vagy éppen a hétvégét akarjuk sorozatnézéssel tölteni ki sem kelve az ágyunkból  – a kényelem a kulcsszó. “Akkor érezzük a legjobban magunkat, ha nincs se túl meleg, se túl hideg, nem viszket a bőrünk az ágynemű huzatától és nem is tapad a bőrünkre” – mondta Vicki Fulop lakberendező.


Az ágy rendkívül személyes része az otthonunknak, ám ez nem azt jelenti, hogy ne követnénk el hibákat a különböző elemek kiválasztásánál. Mik a leggyakoribb tévedések, és hogyan kerülhetjük el őket?

1. A szálak számát nézzük a huzatválasztásnál.
Amióta a saját háztartásunkat vezetjük, és magunk választjuk ki az ágyneműnket, valószínűleg sok időt töltünk a különböző huzatok fonalszámának összehasonlításával. “Ez igazából csak marketingtrükk. Ami valójában számít, az a textilrostok minősége” – rántotta le a leplet a huzatok titkáról a lakberendező. A cérnaszálak száma arról ad információt, hány szál halad vízszintesen és függőlegesen egy adott négyzetcentiméternyi területen. Sajnálatos módon lehet magas a szálak száma akkor is, ha amúgy nem túl jó minőségűek azok. Figyeljünk tehát inkább az anyag minőségére.

2. Nem hallgatunk a testünkre.
A paplan kiválasztása nagyon egyszerűnek tűnik: fogjuk a legpuhább, habosabb takarót a legköltséghatékonyabb áron. Ám ez a procedúra sem ilyen egyszerű, hiszen lehet, hogy a mi alvási szokásainknak teljesen másféle paplan lenne optimális. “A legfontosabb dolog, hogy mielőtt megvásároljuk a takarót, gondoljuk át alaposan, milyen hőmérsékleten és hogy szeretünk aludni” – figyelmeztet Fulop. A legtöbb helyen pehelysúlyú és négyévszakos takarók közül választhatunk. A könnyű, vékony takaró azoknak javasolt inkább, akiknek folyton melege van, a négyévszakos, vastagabb paplanok pedig a fagyosabbaknak segíthetnek, hogy komfortosan elhelyezkedjenek éjszaka.

3. Csak fehér ágyneműt használunk.
A ropogós fehér ágynemű otthonunkba tudja varázsolni a hotelhangulatot, ám könnyen unalmassá válik. Nem árt az ágyunknak sem, ha időnként színekkel és mintákkal dobjuk fel. “Az ágynemű ugyanúgy lehet az önkifejezés eszköze. Ugyanúgy ahogy az öltözékünket, az ágyunkat is felturbózhatjuk színekkel és mintákkal, ahogy a pillanatnyi hangulatunk és ízlésünk kívánja” – mondta a lakberendező.


4. Túl tökéletes az ágyunk.
A szüleinktől azt hallhattuk egész gyermekkorunkban, hogyan vessük be az ágyunkat tökéletesen. Ám a lakberendezési magazinokba illően megvetett ágy nem feltétlenül a legjobb. “Nyugodtan lógjon ki itt-ott a kedvenc, menő mintás ágyneműnk. Egyrészt boldogsággal tölt el, ha véletlenül arra téved a szemünk, másrészt a fesztelenség érzését adja a nem túl tökéletesre ágyazott fekhely” – magyarázta a lakberendező. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy rendetlennek kell lennie a fekhelyünknek, csupán azt, hogy nem kell minden élet feszesre húznunk.

Forrás: Apartment Therapy
Fotó: Unsplash