6 dolog, aminek ott a helye minden felnőtt hálószobájában

2019. október 20.
Hogy mikortól számít valaki igazán felnőttnek, arról lehet vitatkozni. De a kényelmes és letisztult hálószobára való igény jó eséllyel azt jelzi, hogy túl vagyunk a lázadó korszakon. A lakberendezők és dizájnszakértők elárulják, mik azok az elemek, amiknek feltétlenül ott a helye egy felnőtt hálószobájában.

A futonágynak, műanyag rendszerezőknek és fotókollázsoknak is megvan a maga helye és ideje. De ha egyszer felnövünk, bármikor következzen is be, megérdemlünk egy kis luxust a hálószobában – a kedvenc poszterünk pedig rendes képkeretet.

Egy növény
A szobanövények jelenlétének fontosságáról már tudományos értekezések is születtek. Tegyünk egy cserepet az íróasztalhoz, hiszen javítja a produktivitást! Állítsunk egy kaspót a nappaliba, lehetőleg olyan növénnyel, amely tisztítja a levegőt! Egy szép virág a hálószobának is egészen új személyiséget ad. “A zöld növények megnyugtató hangulatot árasztanak, ami különösen előnyös egy hálószobánál” – mondta Alejandro Braun ingatlanszakértő.


Egészalakos tükör
Dizájnszempontból a tükrök mélységet adnak egy szobának, és segítenek megvilágítani a sötétebb sarkokat. A tükör ugyanakkor hasznos is: tetőtől talpig megnézhetjük az öltözékünket, mielőtt munkába indulunk, és a ruházatunk minden részletét láthatjuk benne, így azt is, ha egy aprócska folt került a nadrágunk aljára vagy leszakadt egy gomb a blúzunkról.

Ülőke
Ha elég tágas a hálószobánk, helyezzünk el kényelmes ülőalkalmatosságokat is benne. “Jól jöhet egy kis puff, ha fel kell húznunk a zokninkat, vagy letennénk az aznapi kosztümöt, mielőtt a helyére akasztjuk. De egy felnőtt ember megérdemli a pihenést, így a reggeli kávéval is lerogyhatunk rá, míg átgondoljuk a napi teendőket” – magyarázta Courtney Warren lakberendező. Helyezzünk el egy széket az ágy végébe, vagy egy kis padot az ablak mellé, ahova a nyugalmas percekben olvasni is odabújhatunk.

Szép ágynemű
A jó minőségű ágynemű az a luxus, amit minden dolgozó ember megérdemel. Válasszuk ki gondosan az alvási testhelyzetünknek megfelelő párnát és a kényelmes vastagságú paplant. A huzatok közül is válasszunk olyat, ami nemcsak anyagában, de mintájában is szemet gyönyörködtető. A bevetett ágyra pedig helyezzünk díszpárnákat, plédeket, hogy a délutáni szieszta alatt is kényelmesen elhelyezkedhessünk.

Függöny
Egy függöny jelentősen befolyásolja a szoba karakterét, ám praktikus okok is indokolják egy jól záródó sötétítő felakasztását az ablakok elé. “Általában a réteges függönyözés híve vagyok. Ha két oldalra elhúzható vagy elköthető a sötétítő, nem akadályozzuk a nappali fény beáramlását a szobába, miközben éjszaka zavartalanul aludhatunk az elhúzott függönyök mögött, és nem ébresztenek fel az első napsugarak” – javasolta a lakberendező.

Jó világítás
A hálószobában az idő nagy részét éjszaka, alvással töltjük. Ám abban az időben, míg ébren tartózkodunk a helyiségben, megfelelő világításról kell gondoskodunk. “A fényfüzérek nem számítanak annak” – jelentette ki a lakberendező. Többféle lámpát helyezzünk el a hálószobában. A természetes fényen kívül fontos, hogy a sminkeléshez legyen erős lámpánk, és az ágy mellett egy olvasólámpa. Ha nem tudunk lemondani a hangulatvilágításról, találhatunk dizájnosabb módszert is a felfüggesztésnél: helyezzük például egy üvegbúrába a füzért.

Forrás: Apartment Therapy
Fotó: Unsplash