Bárkiből lehet ilyen egyedi gyapjúbaba

2020. október 24.
Horváth Eszter gyermekei előtt Götz bababolt-tulajdonos volt Sopronban. Jelenleg két gyerek, egy férj, két macska és egy nyuszi mellett ismét babákkal foglalkozik, de ezeket már saját maga készíti. Bloggerünk, PandArte interjúja.

Eszter esztiboltja néven készít gyapjúból apró tündérkéket, angyalkákat, illetve családok, barátok gyapjúba foglalt, kicsinyített „mását”. „Általában megrendelésre dolgozom, leírás, fénykép alapján. Sokat egyeztetek a megrendelővel, hogy minden apró, jellemző részlet stimmeljen. Pici kutyusok, cicák is készülnek, ők sem maradhatnak le, hiszen ők is családtagok.”

Hogyan jött az ötlet, hogy ezzel foglalkozz? Mi a történeted?

A gyerekeim születése előtt eladtam a játékboltomat, így amikor iskolába mentek, és felszabadultak valamelyest a délelőttjeim, nem volt hová visszamennem dolgozni. Mivel a GYES alatt szinte minden kézműves technikát kipróbáltam, úgy döntöttem, hogy ezzel próbálok kezdeni valamit. A Meskán kezdtem árulni, eleinte többféle dolgot, varrtam, dekupázsoltam, stb.

Közben kerestem a sikeres készítőket, és rájöttem, hogy csak azok lehetnek igazán jó eladók, akik egyféle technikát használnak, de azt magas szinten, lehetőleg jól felismerhető stílussal, jegyekkel. Így döntöttem a tűnemezelés mellett, mert azt igazán jó minőségben szerintem még a mai napig kevesen csinálják. Akkor még én is igencsak kezdő voltam, nagyon sok időt töltöttem tanulással.

natranne_lukacs_orsolya_mini_tunderke_allvanyon_1.JPG

nemeth_anna_4db_kislany_viraggal_allvanyon.JPG

Mennyire hamar találtad meg a stílusodat?

Szerintem kellett hozzá legalább 2-3 év… Emlékszem, még 3 évvel az indulás után is rájöttem új fogásokra, 4-5 év múlva értem el azt, hogy már nem láttam igazán különbséget az előző évben készült munkáimhoz képest.

Miből készülnek a babáid?

Szalaggyapjút és zseníliadrótot használok. Bizonyos részekhez paplangyapjút és előnemezlapot is.

koncz_anita_alomtunder_cicaval_1.JPG

csik_magdi_reten_olvaso_kisfiu_baranyok_3.JPG

Miért nincs arcuk?

Nem véletlenül nem készít szinte senki. Ezeknek a stílusú babáknak nincs arcuk, mert azt meghagyjuk a képzeletnek… annál szebbet nem lehet létrehozni. Mivel minden egyéb részlet a helyén van, kidolgozott és harmonikus, az arcot a fantáziánk szinte odaképzeli… Valóban így működik egyébként, az apró, hiányzó részeket kitölti, így lesz meg a kerek egész. Mindenkinek a sajátja…  Ez a Waldorf pedagógiából is ismert egyébként, ezért nevezik ezeket Waldorf-jellegű babáknak is. Mellesleg technikailag sem igazán kivitelezhető, a felület pici és nagyon kemény.

Mennyi idő, mire elkészül egy baba? Gondolom, nem kevés…

Igen, eléggé időigényes. Az elkészítés maga is, de az előtte való részletes egyeztetés és az „agyalás” fázisa is, amikor ülök a papír fölött, és mondjuk egy 5 fős család színeit próbálom kitalálni, hogy egyenként is jellemző legyen, de az egésznek is meglegyen az egységes arculata, színvilága.

PandArte

Olvass tovább!