Újabb Covid-vakcina gyártása indulhat meg

2020. november 07.
A kanadai Medicago biogyógyszerészeti vállalat bejelentette, hogy megállapodott a kanadai kormánnyal: hamarosan akár 76 millió adag Covid–19 elleni oltóanyagot szállíthat.

A többek között a Philip Morris International (PMI) és más nagyvállalatok tulajdonában álló géntechnológiai kutatásokkal foglalkozó kanadai biogyógyszerészeti vállalat teljesen egyedülálló módszerrel állítja elő a Covid–19 vírus elleni oltóanyagot. Az innovatív vakcinát a nicotiana benthamiana növényből nyerik ki, amely a dohány rokonságába tartozó növény. Az oltóanyag célja, hogy a vírusra adott immunválaszt idézzen elő.

A Medicago idén márciusban jelentette be, hogy a vírus génjének kézhezvétele után sikeresen előállították a konoravírus vírusszerű részecskéjét (VLP), amely rendkívül ígéretes lépés a vakcinafejlesztésben. A Medicago kezdeményezte a preklinikai vizsgálatokat, majd pár hónappal később, július 14-én megkezdte a humán tesztelést is önkéntesek bevonásával. A Medicago azt tervezi, hogy november elején elindítja a 2. fázisos vizsgálatokat, majd 2020 decemberében a 3. fázisos vizsgálatokat. 

„Bízunk abban, hogy oltóanyag-jelöltünk sikeres lesz, és már nagyon várjuk, hogy az elkövetkezendő hetekben nyilványosságra hozhassuk az 1. fázis eredményeit” – mondta el a Medicago tudományos és orvostechnikai ügyvezető elnökhelyettese. 

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!