A római lett a világ első Covid-biztos reptere

2020. szeptember 18.
A római Fiumicino Repülőtér ért el először a világon öt csillagot azon a teszten, amely azt vizsgálja, mennyire biztonságos koronavírus-szempontból egy repülőtér, milyenek a biztonsági és higiéniai körülmények az adott helyen.

Ugyanaz a szervezet, a Skytrax vizsgálja át a világ repülőtereit,  amely a Világ Legjobb Reptere és a Világ Legjobb Légitársasága díjat is odaítéli, hogy mennyire biztonságosak és higiénikusak az adott repülőterek koronavírus-szempontból. A világon először a római Fiumicino Repülőtér érdemelt ki öt csillagot a teszteken, így ez a világ első Covid-biztos reptere.

Egy háromnapos auditálást követően a különböző reptéri procedúrák hatékonyságát, a figyelmeztető jelölések láthatóságát és a koronavírus-tesztelést vizsgálva ítélték oda a címet a római reptérnek. 

A Fiumicino Repülőtér, amelyet Leonardo Da Vinci Nemzetközi Repülőtérként is ismernek, Olaszország legnagyobb reptere. Szeptember elsején nyitotta meg nagy koronavírus-tesztközpontját az Olasz Vöröskereszt a repülőtéren, és egy negyvenfős külön biztonsági csapatot hoztak létre, akiknek a feladata a távolságtartás és a maszkviselés ellenőrzése és felügyelete a repülőtér területén. A vizsgálatot végző szervezet vezetője, Edward Plaisted meg is jegyezte, hogy ez az első vonalban dolgozó csapat a kulcsa annak, hogy az utasok és a dolgozók biztonságban lehetnek a repülőtéren, mivel „kiváló munkát végeznek a Covid–19-protokollok betartatásában”. 

A repülőtérről készült elemzés szerint a Fiumicino Repülőtéren folyamatosan fejlesztik a higiéniai módszereket, jelenleg egy ultraviola fénnyel való fertőtlenítési módszert tesztelnek az olyan zsúfolt pontokon, mint a liftek és mozgólépcsők.

A Skytrax eddig négy repülőteret vizsgált meg, hogy megnézzék, hogyan indulhat újra biztonságosan a légi közlekedés a koronavírus-járvány közepette. A londoni Heathrow három csillagot ért el, mivel a maszkviselés, a jól áttekinthető jelölések és a kézfertőtlenítők elérése hiányos volt. Hasonló okokból kapott szintén három csillagot csupán a málagai Costa del Sol Repülőtér és a nápolyi Côte d’Azur Repülőtér is.

Olvastad már?

Forrás: The Lonely Planet
Fotó: Unsplash