A legkörnyezetbarátabb és legötletesebb karácsonyi csomagolás: a furoshiki kendő

2020. december 09.
Rengeteg dolgot a japánoknak köszönhetünk, most például, karácsony közeledtével a furoshiki technikáért mondhatunk hálát: a tradicionális kendőcsomagolások ugyanis reneszánszukat élik, és nemcsak környezettudatosak, de egy plusz hordható, továbbhasználható elemet ajándékozhatunk velük szeretteinknek.

A történelem ajándéka

Eredetileg a japánok közfürdőkbe járáskor csomagolták a holmijukat az úgynevezett furoshiki kendőkbe, majd a keleti ajándékozáskultúra szerves részévé vált, jelenleg pedig az ökomozgalmak kedvelt csomagolási módszere szerte a világon. A kendőcsomagolás élharcosa a Lush, a vállalatnál külön szakemberek felelnek a zero waste csomagolástechnikáért, de számos más cég is ajánl a termékei mellé csomagolókendőket, amelyek az ajándék kézhez kapása után vagy ismét csomagolóanyagok lehetnek, vagy táskaként, fejkendőként, fejpántként, nyaksálként folytathatják az életüket. Igazi dizájnkedvelők akár a nagymúltú japán dizájnermárkától, a Musubitól is rendelhetnek gyönyörű kendőket, de a Lush honlapjára vagy üzletébe, esetleg az Omiyage vagy Japanplaza oldalára feltévedve is igazi multifunkcionális kincsekre bukkanhatunk.

Omiyage kék furoshiki 3490 Ft,  Lush kelbimbós furoshiki 1990 Ft,  Japanplaza kimono furoshiki 5550 Ft,  Musubi kata kata japán furoshiki 46,36 €

 

PET-palackból furoshiki

A Lush és a furoshiki technika ma már összeforrt, éppen ezért a márka angol kendőcsomagolási szakértőjét kértük, hogy vezessen be minket a kendők titkába.

A Lush figyelme egy évtizede fordult a kendőcsomagolások felé – egy Maria nevű hölgynek köszönhetően, aki szakadatlanul kutatta a transzparens kendőgyártókat, de ilyet igen keveset talált. 2009-ben, a karácsonyi szezon előtt egy angol céggel mégis sikerült kendőket gyártatnia a márka számára. Majd a beszállítós módszeren túlnőve a Lush saját maga kezdett el organikus pamutból készülő kendőket gyártani, a furoshikiláz pedig azóta is dübörög. A kendők indiai pamutból és kézzel szedett PET-palackokból vannak – utóbbiak olvasztásos technológia után nyerik el a fonálformájukat. A csapatot a japán beszerző kollégák személyes tapasztalata is segítik, így jobban hozzá tudnak férni a kendőcsomagolási kultúra gyökereihez is.

A márka 2009 óta mintegy 47 000 kilogramm vintage kendőt hasznosított újra, ami kilenc elefántnyi súly. A PET-ből készült kendők segítségével pedig 66 000 kilogramm műanyagot sikerült újrafeldolgozni – ez százötven jegesmedvényi műanyagot jelent.

A kendődizájnerek tippjei

„A hagyományos csomagolópapírral ellentétben a csomagolókendőket rengetegféle módon hasznosíthatjuk. Ezek nemcsak csomagolók, de stílusos ruhadarabok is lehetnek! Néhány csavarással a kendőből kézitáska, bevásárlótáska, aprós buksza, és még ezer dolog lehet. Bekeretezve a falra rakhatjuk őket, papírsárkány-alternatíva készülhet belőle, párnahuzatot vagy plüsst varrhatunk belőle, vagy simán ultramenő, elegáns sál és fejkendő avanzsálódhat a csomagolásból” – meséli lelkesen a furoshiki kendőkért felelős szakember. A kendők dizájnjáért egy teljes, szuperlelkes team felel, ők terveznek új mintákat – vagy egyeztetnek művészekkel együttműködésekről – szezonról szezonra.

Ránk is ragadt a lelkesedésből, így összedobtunk nektek egy gyorstalpalót a kendőcsomagoláshoz – a pofonegyszerűtől a közepesen egyszerű furoshiki csomózásig: