Hogyan készítsünk maszkot otthon?

2020. március 31.
A koronavírus-járvány közepén hatalmas hiánnyal küzd maszkokból az egészségügy is, így nem csoda, hogy egyszerűen lehetetlen beszerezni a megelőzéshez szükséges eszközöket. Ám még varrógépre sincs szükségünk hozzá, hogy olyan maszkot készítsünk, amely majdnem olyan hatékony, mint az orvosi maszkok.

A Smart Air Filters által készített átfogó tanulmányból kiderült, hogy a pólóanyag vagy a pamutvászon tökéletes alapanyag a fertőzések ellen védekezésként használt maszkok készítéséhez. Az ezekből készült maszkok is nagyjából olyan hatékonyak a vírusok kiszűrésében, mint az egyszerű orvosi maszkok, emellett megakadályozzák, hogy az arcunkhoz nyúljunk.


Maszk és a vírusok

Egy vizsgálat szerint az orvosi maszk az 1 mikron nagyságú baktériumok 97 százalékát szűri ki, a porszívó papírzsákja 95 százalékot, a konyharuha 83 százalékot, a pamuting 74, a 100 százalékos pamutpóló pedig 69 százalékot. Ezt a tesztet 1 mikron nagyságú baktériumokkal végezték, a koronavírus ennél százszor kisebb, 0,1 mikronnyi. Hatásos lehet az otthon készített maszk ellene? Ennek a kérdésnek a megválaszolásához a tudósok a Covid-19-nél ötször kisebb bakteriofág részecskével tesztelték az anyagokat.

Kínában a koronavírus tombolásának csúcsán az emberek papírzsebkendőből, konyharuhából, sőt, még narancsból is készítettek maszkokat maguknak.

Az eredmény meglepő volt: csupán hét százalékkal kevesebb vírusrészecskét szűrtek ki a házilag varrt maszkok, mint baktériumot. Bármilyen anyagból is készültek, ötven százalékkal kevesebb vírust lélegeztek be a maszkok viselői, mintha nem kötöttek volna semmi a szájuk elé.

Fontos a maszk átlélegezhetősége

Hogy milyen könnyen tudunk lélegezni a maszkban, nagyon fontos tényező. Ez befolyásolja ugyanis, mennyire kényelmes, ami pedig érthető módon kihat arra, milyen hosszan vagyunk képesek viselni. Bár a konyharuha és a porszívózsák jól szerepelt a teszteken, ám nagyon kemények és vastagok, így nehéz bennük a légzés. Két réteges konyharuhaanyagból készült maszkban kétszer olyan nehéz a légzés a tudósok szerint, mint az orvosi maszkban. Ezzel szemben a pamutvászon, jersey, selyem vagy lenvászon átlélegezhetősége könnyebb, mint az orvosi maszké.

Olvastad már?

Az átlélegezhetőséget és a részecskeszűrő képességet összesítve a tudomány szerint a legjobb anyag az otthoni maszk készítésére a pamutjersey és a pamutvászon. A cambridge-i tudósok szerint még egy mindenki háztartásában megtalálható anyag lehet nagy segítség, akár szűrőbetétként a maszkunkba: a papírtörlő.

Hogyan készítsünk maszkot otthon?

Már csak azért is hasznos, ha otthon készítjük el a maszkunkat, ha egészségesek vagyunk, hogy ne azok elől vásároljuk meg a gyógyszertárakban, drogériákban, akiknek nagyobb szükségük van az orvosi maszkokra.
Több könnyen elkészíthető útmutatót is találhatunk az interneten a saját maszkunk elkészítéséhez. Tartsuk szem előtt, hogy a széleknek szorosan illeszkedniük kell az archoz, és takarnia kell az orrot és a szájat egyaránt.

1. Varrás nélküli furoshiki maszk A japán furoshiki technika nem csak a hulladékmentes ajándékcsomagolásban jöhet jól. Csupán két percre, két hajgumira és egy 50×50 centiméteres anyagra van szükségünk hozzá (lehetőleg jersey-ből vagy pamutvászonból, ahogy a kutatásokból kiderült).

2. Hagyományos orvosimaszk-fazon Minimális varrással készíthetünk a hagyományos orvosi maszkhoz hasonló, négyrétegű pamutmaszkot. Varrógépre sincs szükségünk hozzá. Ha nem gumis, hanem kötős változatot szeretnénk készíteni, egyszerűen négy darab 25 centiméter hosszú szalagra cseréljük ki a két gumit.

3. Arcot követő maszk A jersey anyagokhoz tökéletes ez a fazon, amely némi szabást és varrási gyakorlatot is igényel, ám ennek elkészítése is nagyon egyszerű.

View this post on Instagram

I know many people are busy mask making right now. In case you are stuck at home and wanted to make one, here’s an easy one I found online. These step by step photos should make it self explanatory to make, but let me know if you have questions. I left the side slot open because I was going to use it to slide in a filter to add extra protection to this two-ply, 100% cotton mask. I’ve read online that hepa vacuums bags can be cut up and used as mask filter. It’s hardcore DIY time folks! I used the small size to make this one and it fit my son, who is 5’9”, comfortably. It fit me too and I’m 5’3”. Link to the Fu Face Mask pdf pattern is in my bio. Note: These cloth masks are not intended to replace surgical masks or N95 masks. Any hospital that has requested homemade masks has no intention of using them to fight covid 19. They are put to use in other parts of the hospital. Since so many of us could be infected, asymptotic spreaders or carriers it’s so important that we all wear a mask when we go outside. . . . . . #masks #fufacemask #quarantine #covid-19 #coronavirus #makemasks #millionmaskmarch #facemask #masks4all

A post shared by Juliana Sohn (@juliana_sohn) on

Fotó: Unsplash