Készítsünk kézműves karácsonyi dekorációt svéd módra!

2020. december 13.
A svéd julpyssla szó annyit jelent, mint karácsonyi díszítés. Az északi ország lakói pontosan tudják, hogy semmi sem fogható ahhoz az érzéshez, mint amikor advent kezdetén feldíszítjük otthonunkat, hogy egy kis ragyogást és melegséget vigyünk a szívünkbe. Idén vegyünk példát a svéd stílusú díszítésről, hogy minket is átjárjon a lagom életérzés.

Ablakfestés

Idén az ablakunk fontosabb lett, mint valaha, hiszen sokunknak ez jelentette az egyetlen kapcsolatot a külvilággal a hosszú, otthon töltött időszak során. Rajta keresztül szemlélhettük, hogy mi történik otthonunk falain túl, és az is előfordult, hogy az üveg védelmén keresztül találkozhattunk csak biztonságban szeretteinkkel. Most, hogy ismét sok időt töltünk bent, díszítsük ki az üveget, hogy mindig mosolyogni kényszerüljünk, akárányszor csak kinézünk rajta. Az elkészítéshez semmi másra nincs szükségünk, csak ablakon használható festékre, illetve a fantáziánkra.

https://www.instagram.com/p/CHhnTMHH0dr/

Karácsonyfadísz maradék papírból

Svédország lakói híres környezetvédők, így nem csoda, hogy igyekeznek mindent újrahasznosítani, illetve minden maradékot felhasználni. Sok háztartásban még csomagolópapírban adják át az ajándékokat, a megmaradt papírral azonban sokan nem tudnak mit kezdeni, így nem használják fel. Ha idén is a csomagolópapír mellett döntünk, akkor a maradékból készítsünk karácsonyfadíszt! A dizájnnak csak a fantáziánk szabhat határt.

https://www.instagram.com/p/CIXlrN7HvR8/

Snöblomma, avagy hóvirág

A papírcsillag a tradicionális svéd karácsonyi dekoráció egyik fontos eleme. Ha fellógatjuk őket az otthonunkban, akkor garantáltan hófödte svéd tájakon fogjuk érezni magunkat. Könnyen elkészíthetőek, de amilyen egyszerű, olyan csodás hangulatot fognak varázsolni mindenhova, ahova elhelyezzük.

https://www.instagram.com/p/CIcp2yInhlZ/

Vérnarancsfüzér

Vigyünk egy kis változatosságot gyermekkorunk narancsos girlandjába, és készítsük el vérnarancsból! Ha türelmesek vagyunk, akkor helyezzük a felvágott gyümölcsszeleteket a kályhára vagy a radiátorra, és szárítsuk ki őket. Amennyiben azon nyomban neki szeretnénk állni a kézműveskedésnek, akkor melegítsük elő a sütőt 70 fokra, majd süssük sütőpapírra helyezve egészen addig, amíg ki nem száradnak, és szép, aranyba hajló színük lesz. Ha a szeletek elkészültek és kicsit kihűltek, fűzzük fel őket egy cérnára!

https://www.instagram.com/p/CIaN7ESHWeL/

Lussekatt, avagy Luca macskája

Az itthon Luca macskája néven ismert svéd kalácsot december 13-án, Luca napján készítik el az északi ország lakói. A sütéshez szükségünk lesz 1 gramm sáfrányra, 2,5 dl tejre, 75 gramm margarinra vagy vajra, 200-250 gramm cukorra, 25 gramm élesztőre, 1 tojásra, 800 gramm lisztre és 125 gramm mascarponéra vagy túróra. Az élesztőt felfuttatjuk egy kis meleg, cukros tejben. A cukrot és a sáfrányt jól összekeverjük és összetörjük, majd hozzáadjuk a tejet, illetve a megolvasztott vajat. Hozzáadjuk a habosra felfutott élesztőt, majd felverjük a tojást, és azt is belekeverjük a cukor,  a túró és a mascarpone kíséretében. Az összetevőket simára keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, miközben folyamatosan dagasztjuk. Meleg helyen kelesztjük legalább 40 percig, majd ujjnyi vastagságú rudakat sodrunk belőle. A Luca macskája az alakjáról kapta a nevét, ugyanis a rudakat a macskafarok alakjára hajtjuk. Mielőtt betesszük őket a sütőbe, a két végébe mazsolát nyomkodunk, a tetejét pedig megkenjük tojással, hogy szép fényes legyen. 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 15 perc alatt elkészül.

https://www.instagram.com/p/CH4pp9snbJm/

Forrás: My Scandinavian Home

Fotó: Unsplash

Olvass tovább!