A korai karácsonyi dekorálás lehet a boldogságod kulcsa

2020. november 16.
Kevesebb mint 50 nap van karácsonyig. Alig várjuk, hogy a ház minden sarkába csillámporos díszeket és kedvesen mosolygó (esetleg éneklő és világító) rénszarvasfigurákat helyezzünk! Ezért nagyon örültünk, mikor kiderült, hogy a korai lelkesedés nem indokolatlan felhajtás, hanem biztos recept a boldogsághoz!

Sokan felháborodnak azon, hogy október közepétől már karácsonyfadíszekkel, adventi kalendáriumokkal és plüss rénszarvasokkal van tele minden áruház. Egy közvélemény-kutatás szerint az emberek több mint 86% -a úgy véli, hogy a november még túl korai a karácsonyi dekorációk kihelyezésére. Olyan, mintha lenne egy íratlan szabály, ami szerint decemberig illene várni az összes fahéjas édesség és csillámos dísz felvásárlásával. A pszichológusok szerint azonban jobban járunk, ha teret engedünk a korai lelkesedésünknek!  

karácsonyi-dekoráció

stresszel és idegeskedéssel teli világban az emberek szeretnek olyan dolgokkal foglalkozni, amik boldoggá teszik őket. A karácsonyi díszek meghatározó gyerekkori érzéseket idéznek fel – mondja Steve McKeown pszichoanalitikus. – A dekorációk összekapcsolódnak a karácsony környékén érzett gyermekkori izgalommal és a »minden varázslatos« érzéssel. díszek korai kihelyezése meghosszabbítja ezt a boldog, lelkesedéssel teli időszakot. 

Amy Molin pszichoterapeuta is egyetért azzal, hogy a karácsonyi dekorációk szellemileg kevésbé megterhelő, nyugodtabb időkbe vezetnek vissza. „A nosztalgia segít összekapcsolódni személyes múltunkkal, hozzájárul személyiségünk alaposabb megértéséhez. A karácsonyi díszek kihelyezése sokaknak tehát egyfajta újrakapcsolódási lehetőség a gyermekkorukkal.” Molin azt is hozzátette, hogy a korai készülődés nagy segítség lehet azoknak, akik elvesztettek egy hozzájuk közel álló személyt: a dekorálás, a korábban együtt végzett ünnep előtti feladatok elvégzése felidézi a közösen töltött időt, ez pedig egyfajta kapcsolatteremtésnek is tekinthető.  

Journal of Environmental Psychology folyóiratban megjelent tanulmány szerint pedig a rólunk alkotott kép is pozitívabb lehet, ha dekorációval dobjuk fel a házunk megjelenését. A szomszédok ugyanis barátságosabbnak és összetartóbbnak tartanak emiatt akkor is, ha nem ismernek. 

Tehát, ha kíváncsi voltál, mikor lenne a legalkalmasabb elkezdeni a dekorálást, a válasz az, hogy minél hamarabb!

Olvass tovább!