Ismerd meg Budapest egyik legszebb túraútvonalát!

2020. december 06. |

Bejártuk Budapest egyik legszebb túraútvonalát, ami a korlátozások idején hatványozott gyógyító erővel bír.

Karantén idején fontosabb lett a mozgás, mint valaha: láthatóan egyre több a kerékpáros, sokan vannak, akik tökélyre fejlesztették házi edzőtermüket, rengetegen fogynak valamilyen applikáció segítségével, és szemmel láthatóan egyre többen húzzák fel a túrabakancsot, hogy egy kis levegőhöz jussanak. A túra lehetőségéről annak sem kell lemondania, aki a fővárosban lakik, Budapesten átszalad ugyanis az egyik legszebb – és a legtöbb lépcsőt rejtő – túraútvonal, ami minden túlzás nélkül felér egy természetes antidepresszánssal. Nyáry Tamás túravezető nyomába eredtünk, hogy átéljük, milyen dolog a fővárosban túrázni.

Utunk a Gellért tértől indult és a Normafánál ért véget, és bár a táv nyolcvan százaléka a városon halad át, a zöld jelzés csupa olyan terepre visz, ahol a hétköznapok rohanásában nem nagyon fordulnánk meg – márpedig a látvány pazar.

A zöld jelzést a Gellért fürdő és a Gellért-hegy között kell keresni, majd egyszerűen a nyomába kell eredni, póznák, korlátok, fatörzsek és lépcsők rejtik a zöld „csíkot”. A kezdeti emelkedő senkit ne tántorítson el, alig pár száz méter múlva a főváros legszebb panorámája lesz a jutalom.

A Gellért-hegyi út a Tabán déli részébe fut bele, a 2001-ben átadott Filozófusok kertjében Assisi Szent Ferenc, Buddha, Lao Ce, Ábrahám, Jézus, Ekhnaton, Mahatma Gandhi, Bodhi Dharma bronz- és gránitalakjai mellett tehetünk egy kis pihenőt.

Pár méterre a nagy gondolkodóktól találjuk Buda királyfi és Pest királykisasszony szobárt, amit 1982-ben Buda és Pest egyesítésre készített Lesenyei Márta szobrász.

A zöld túraútvonal a Tabán zöld és tiszta parkjába vezet, ahol koronavírus idején is megfér egymás mellett a sok kutyasétáltató, futó, babakocsit sétáltató alak, akik tökéletesen megtestesítik a slow life életérzést.

A Tabánból a Krisztina körúton át a Vérmező felé baktattunk tovább, hogy aztán a Déli pályaudvar közelében található városmajori parkon át ráhangolódjunk a lépcsőzésre, ami egészen pontosan Kós Károly építész, író, tanár, politikus szobrától indul.

A Kis-Sváb-hegy körülbelül 250 méteres magasságáig megszámlálhatatlan lépcsőfokon keresztül vezet az út, a kellemes kifulladást azonban felülírják az izgalmas lakóházak, a különleges és extrém építészeti remekművek, na meg a sok lihegő futár, akik napi szinten abszolválják az extrém emelkedőt.

Sajnos a zöld út az Istenhegyi úton át vezet, ahol rendre rengeteg autó araszol, a benzingőz kimondottan kellemetlen, de alig pár perc alatt már a Diana utcában lehetünk, ahol a Szent Jakab zarándokút jelét is fellelhetjük.

Az út a Jókai-kerthez visz tovább, ahol egykor Jókai Mór alkotott. Innen megannyi lépcsőn keresztül a Szépkilátás úton keresztül baktatunk tovább, fel az Ybl Miklós tervezte Széchenyi kilátóhoz. Kilátásból itt sajnos nincs túl sok, de cserébe nincs már messze a Normafa fenomenális rétesezője, ahol páratlan panoráma is akad.

Budapest túra zöld jelzés

A Rege úton át a Gyermekvasút végállomásáig vezet az út, hogy aztán a vágányok mellett beérjünk a célba. A közel 14 kilométeres szakaszt 4 óra alatt abszolváltuk, ami bár nem egy túl izmos futamidő, a sok lépcső a becsületünkre válik.

Olvasd el ezt is!

5 film, ami garantáltan karácsonyi hangulatba hoz

5 film, ami garantáltan karácsonyi hangulatba hoz

Egy dologban biztosak lehetünk: a karácsony idén sem marad el, csak átalakul. Kedvenc streamingszolgáltatóink és a hollywoodi sztárok idén igazi karácsonyi filmdömpinggel készültek nekünk, hogy ne hagyjon el minket az ünnep szelleme.

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód

Mozgás túlsúllyal? Így kell csinálni! egészség

Mozgás túlsúllyal? Így kell csinálni!