Élő fenyő, műfenyő, alternatív fa: na de melyik a legökotudatosabb?

2020. december 20.
Szebenyi Péter környezetvédelmi influenszer Youtube-videójában arra keresi a választ, melyik a legtudatosabb módja a karácsonyfa-állításnak. Még nincs fád, és nem is tudod, milyet szerezz? Ezt a cikket neked írtuk! 

Műfenyő

Az elmúlt évtizedek műfenyőláza azzal kecsegtetett minket, hogy így egy vásárlással sok évre letudhatjuk a karácsonyfa-mizériát. De mi a helyzet a környezetvédelmi szempontokkal? A műanyag fák főként Kínából jönnek, előállításuk és szállításuk sem környezetkímélő folyamat. Körülbelül 20 évig kell egy műfenyőt használnunk ahhoz, hogy környezetkímélőbb legyen, mint a vágott fenyő.

Vágott fenyő

Igaz, hullajtja a leveleit, de elképesztően jó, igazi karácsonyi az illata és a magyar gazdaságot támogathatjuk a vásárlásunkkal, ha a vágott fenyő mellett tesszük le a voksunkat. A termesztett fenyőfák kivágásukig oxigént termelnek, növelik a Föld flórájának százalékos arányait is.

Alternatív fa

Maradék ágakból készült fa, könyvekből készített fa vagy éppen falra festett fenyőfa formájú dísz. Kreatív, formabontó és nem extra teher a környezetünknek, de az is igaz, hogy a hagyományokat nehéz felülírni.

És milyen lehetőségek vannak még? Nézd meg Péter videóját!

Fotó: Getty Images