5 lépés a fenntartható karácsonyért

2020. december 15.
A karácsony az adakozás, a meghittség, a szeretet és természetesen a finomabbnál finomabb ételek időszaka. Gyakran előfordul, hogy a harmóniára való törekvés rohanásba és hatalmas stresszbe torkollik. A karácsony sajnos sokszor pazarlással jár, azonban az elmúlt évek katasztrófái, a pusztító bozóttüzek, illetve a növény- és állatvilágra leselkedő veszély megálljt kell, hogy parancsoljanak a szüntelenül fogyasztó életmódunknak. A gyökeres változás kulcsa az apró, de fenntartható lépésekben rejlik.

Csomagolás(mentes)

Az ajándékcsomagolás az egyik legszebb pontja a karácsonyi készülődésnek. Nemcsak azért, mert akkor már biztosak lehetünk benne, hogy vége az egyébként teljesen felesleges vásárlási hajcihőnek, hanem azért is, mert csodálatos hangulatba kerülhetünk, ahogy végigsimítjuk és leragasztjuk a szebbnél szebb papírokat. De ha jobban belegondolunk, egy kis korábbról megmaradt vagy újrahasznosított papír, újságokból kitépett lapok, esetleg egy kendő, amit utána megtarthat az ajándékozott, ugyanolyan szép lehet, ráadásul egyedibb tud lenni, mint a csillogó-villogó karácsonyi csomagolók – főleg, hogy jó ügyet szolgálunk vele.

Véges-végtelen menüsor

A karácsonyt szokás a három napig tartó féktelen habzsolás ünnepének is nevezni, pedig a mértéktelenséggel nemcsak a környezetnek, hanem magunknak sem teszünk jót. Elcsépeltnek tűnhet a gondolat, hogy ilyenkor egy percre jussanak eszünkbe azok az emberek, akiknek a napi betevő megszerzése is nagy nehézséggel jár. Pedig ez a számunkra disztópikusnak tűnő szituáció nemcsak, hogy valós, de egyre közelebb is van hozzánk. A Föld ivóvízkészlete véges, ha pedig nincs víz, akkor hamarosan étel sem kerül az asztalunkra. Pazarlás helyett tervezzük meg tudatosan előre, hogy mi kerüljön az ünnepi asztalra! Vásároljunk helyi vállalkozóktól, és igyekezzünk minden alapanyagot felhasználni. Vegyük azt is számításba, hogy akkora mennyiségű ételt készítsünk, amekkorát el tudunk fogyasztani. Ha pedig mégis marad egy kicsi, akkor azt adjuk oda valakinek, akinek szüksége van rá.

Hasznos ajándékok

Ha azon gondolkozunk, hogy mivel ajándékozzuk meg szeretteinket, akkor a személyre szabottság és az ajándék hasznossága mellett vegyük azt is számításba, hogy a meglepetés mindenképpen fenntartható legyen. Nem lesz nehéz dolgunk, hiszen egyre több nagy márka kötelezi el magát a környezettudatosság mellett, ha pedig kisvállalkozók kínálataiból válogatunk, akkor nemcsak az ajándékozottnak okozhatunk örömet, hanem a gyártónak is.

Környezetbarát dekoráció

A karácsonyi dekorációba borult otthon egy igazi csodaország, főleg, ha ezt is környezettudatos módon oldjuk meg. A régi karácsonyfaégőket cseréljük LED-izzókra, és lehetőleg ne vásároljunk új díszeket. Ha ez utóbbi nem megoldható valamilyen okból kifolyólag, akkor kerüljük el a könnyen összetörhető és műanyag verziókat, helyettük válasszunk természetes anyagokból készült dekorációt. Halmozásra sincs szükségünk. Ha valamit már hosszú évek óta elő sem vettünk a dobozából, akkor próbáljunk meg túladni rajta, hiszen lehet, hogy valakinek éppen arra van szüksége.

Karácsonyi üdvözlőlapok

Még sok helyen tartja magát a szép hagyomány, hogy illik karácsonyi üdvözlőlapokkal meglepni másokat a szeretet ünnepe alkalmából, illetve, hogy az egész éves segítséget, támogatást, szeretetet, valamint még sok minden mást is megköszönjünk. Manapság azonban nem biztos, hogy a főnökünknek, a családjának, a szomszédnak vagy a másodunokatestvérünknek valóban szüksége van egy újabb képeslapra, ami még az is lehet, hogy a kukában landol. Idén, ha tudjuk, akkor váltsunk elektronikus levelekre! Szerkeszthetünk, fotózhatunk, esetleg digitálisan is rajzolhatunk egy szép képet, vagy akár elküldhetünk egy egyszerű, szívhez szóló szöveges üzenetet is. Amennyiben ragaszkodunk a papírhoz, akkor válasszunk kézzel készített, mindenféle csillámtól és műanyagtól mentes változatot.

Forrás: Marie Claire Ausztrália Fotó: Unsplash.com

Olvass tovább!