Így teszi Peru teljesen karbonsemlegessé a Machu Picchut

2020. december 18.
Egyre több helyen küzdenek azért a világ számos táján, hogy az utazást és a turizmust fenntarthatóbbá tegyék. Most Peru is csatlakozik ezekhez az országokhoz. Az állam nem csak a legfrissebb, helyi vadvilágot és természetet ünneplő utazási katalógusát készítette el fenntartható módon, de bejelentették, hogyan szeretnék az elkövetkező években teljesen karbonsemlegessé tenni a Machu Picchut.

Az ikonikus látványosságot 2020 novemberében nyitották meg ismét a koronavírus-járvány miatti lezárások után egy különleges, helyi kultúrát méltató ceremóniával. Nem sokkal ezután jelentették be azt a projektet is, amellyel az elkövetkező években karbonsemlegessé akarják tenni a Machu Picchut. Peru és a világ egyik első számú turistacélpontja egy tanulmány alapja lesz, amellyel a hasonló helyeknek akarnak módszereket kidolgozni a szén-dioxid-kibocsátás és az ökológiai lábnyom drasztikus csökkentésére. Azt a célt tűzték ki, hogy 2030-ra 45 százalékkal csökkentik a szén-dioxid-emissziót, 2050-re pedig 100 százalékkal, követve a párizsi klímaegyezmény irányelveit.

peru-machu-picchu-karbonsemleges

A projektben résztvevő kormányzati és magán résztvevők felállították a cselekvési sorrendet az alapján, mekkora pozitív hatással bírnak az egyes lépések a környezetre. Ezek között szerepel például az organikus szemétfeldolgozás és a műanyag visszaszorítása a Machu Picchun. 

„Rendkívül büszkék vagyunk a Machu Picchu karbonsemlegessé tételére, különösen arra, hogy a fiataloknak lehetősége lesz többet tanulni a klímaváltozásról, és a változások egészségesebbé és fenntarthatóvá teszik a Machu Picchut” – mondta a perui turisztikai hivatal képviselője. A projekt célja az is, hogy olyan tevékenységekre hívja fel az emberek figyelmét, amelyekkel a saját ökológiai lábnyomukat is csökkenthetik.

Olvastad már?

Forrás: The Lonely Planet
Fotó: Unsplash