5 gyors, karácsonyi ajándékötlet nyelvtanulóknak

2020. december 23.
Még a legtehetségesebb nyelvtanulónak is jól jöhet néhány olyan kiegészítő, amivel mélyítheti a nyelvtudását. Összeszedtünk néhány praktikus ajándékot, ami nemcsak örömet fog okozni, de szeretteink fejlődéséhez is hozzájárul.

A nyelvtanulás élvezete és kihívásai nem csak az iskolás korúakat érintik: a karantén alatt sokan döntöttek úgy, hogy az akaratukon kívül felszabadult idejüket egy hasznos új szokás vagy képesség bevezetésére szánják. A házi kovászolt kenyerek és edzési rutinok kialakítása mellett az egyik legnépszerűbb elfoglaltság a nyelvtanulás újra– vagy elkezdése volt. Az egyik legszebb és legjobban értékelt karácsonyi ajándék lehet, ha a múltidős alakok és kivételek elleni harcban segítjük meg szeretteinket. Mutatunk néhány meglepetést, aminek minden nyelvtanuló garantáltan örülni fog. 

karácsonyi-ajándék-nyelvtanulóknak

1. Idegen nyelvű keresztrejtvény 

A keresztrejtvényfejtés az egyik leggyorsabb és legszórakoztatóbb módja a tanuló által ismert szavak ismétlésének. Emellett a rejtvény befejezésének vágya remek motiváció lehet arra, hogy néhány új szót is kiszótárazzunk. különböző szintekre bontott könyvek több nyelven is elérhetőek, illetve van belőlük kimondottan gyerekeknek készített verzió is. Angolul a CROW, németül a Kreuzer, spanyolul a Croa, franciául a Croisé, olaszul a Croco rejtvénykönyv-család érhető el szinte minden webshopban. 

2. Egyszerűsített olvasmányok olvasónaplóval 

Az olvasott szövegértésben nagy segítségként szolgálhatnak a klasszikus, ismerős történetekből készült, egyszerűsített idegen nyelvű olvasmányok. Az angolul tanulók biztosan értékelni fogják az 5 szintre bontott Oxford Bookworms sorozatot, ami Sherlock Holmes történetétől kezdve Huckleberry Finn kalandjáig a legváltozatosabb történeteket mutatja be. Az olvasmányok végén szószedet és rövid, értelmezést segítő feladatok is találhatóak.  

3. Cenzúrázatlan nyelvkönyvek 

A Grimm kiadónál a rengeteg nyelvtanulást segítő könyv között egy izgalmas színfolt a németül, franciául, olaszul és spanyolul is elérhetőcenzúrázatlan Vigyázz, angol! szótár, ami a gyakran használt, de nyelvkönyvekben nem részletezett témákkal foglalkozik: szlengek és káromkodások mellett megismerhetjük a bulikban, párkeresésnél használt kifejezéseket is. A könyvek tartalmuk miatt felnőttek számára lehetnek jó ajándékok, ők viszont egészen biztosan olyan szavakkal találkoznak, amik megkönnyítik majd a természetes nyelvi környezetben való boldogulást.  

4. Kétnyelvű könyvek  

Haladó, nyelvvizsgára készülő tanulóknak nagy segítséget jelenthetnek a fordítós feladatokban a kétnyelvű könyvek. A praktikusan szerkesztett kiadások első felében olvasható általában a magyar nyelvű történetet, majd az események alapos ismerete után igyekezheti a tanuló megérteni az idegen nyelvű verziót. Magyar eredeti és idegen nyelvű klasszikusok újraolvasását is izgalmassá teheti ez a nyelvi összehasonlítás. 

5. Idegen nyelvű társasok 

Remek bejglimámoros program lehet a közös tanulással egybekötött társasjátékozás is, ami élménnyé teszi a tanulást, miközben egyszerre több készséget is fejleszt. Kimondottan a tanulás könnyítését célozza az angol-német nyelvű honfoglaló, a Nyelvtanulók társasjátéka, illetve a 6 évesnél idősebbeknek ajánlott Angol gyerekeknek sorozat. A legtöbb nagy társasjátékoboltból be tudjuk szerezni a népszerű játékok (pl. AcitivityTick tack bumm) külföldi kiadásait is.  

Fotó: Unsplash

Olvass tovább!