Szex helyett szundi? A pandaszindróma

2020. szeptember 30.
Olyan jó összebújni a kanapén, de ha többre nem támad igényünk, akkor olyanokká válhatunk, mint a pandák. Ők, amilyen cukik párban, legalább annyira lusták is, mert nehezen tudják a komolyabb akcióhoz szükséges energiát összegyűjteni. Mit tegyünk, hogy ne így legyen?

Sokszor az vezet a pandaszindrómához, hogy túl sok a feladat, és a szex egyszerűen hátrébb csúszik a fontossági listán. A kutatások azt is jól mutatják, hogy nincs összefüggés a kapcsolat időtartama és a szexmentes együttélés között, már viszonylag hamar, egy-két év alatt eltunyulhat a vágy, a különbség talán annyi, hogy egy húszéves házasságban mindezt nagyobb beletörődéssel fogadják a felek.

Pedig a rendszeres szerelmeskedésnek számos pozitív hatása van: erősíti a kötődést, ellenállóbbá tesz a mindennapi terheléssel szemben, csökkenti a stresszt, fokozza az elégedettség érzését. Szóval a „pandaemberek” nagy dilemmája, hogy valóban szex nélkül szeretnék-e élni az életüket. A hosszúra nyúló szexszünet mindenképpen figyelmeztető jelzés lehet.

„Eltűnt a szenvedély az életünkből”

Zsanettet és párját egy váratlan fordulat rázta fel a pandaszindrómából:

„A szex mindig is fontos kapocs volt közöttünk. Ha összevesztünk, a békülős spontán légyottok gyorsan visszarántottak minket a harmóniába. Még ha hullafáradtan estünk is haza egy hosszú munkanap után, tuti, hogy nem dőltünk be azonnal az ágyba, hanem heti háromszor sokkal izgalmasabban ütöttük el az elalvás előtti időt. Az intimitás, a jól működő szexualitás nekem mindig is azt jelentette: a párom elfogad minden sebezhetőségemmel együtt. Aztán ahogy telt az idő, a kapcsolatunk bizonyos értelemben mélyült, de én egyre többször aludtam el este a kanapén filmnézés közben, ő pedig egyre többször ragadt le a laptopjánál. Az átmenet fokozatosan történt, és míg korábban teljesen egymásra voltunk kattanva, addig mára barátként éldegéltünk egymás mellett. Nem voltak feszültségek, és a szex valahogy megoldandó feladattá változott. Ha elmentünk valahová, gyakran megérintettük, megöleltük, csókoltuk egymást, de este aztán mindenki visszavonult a világába, és csak nagy ritkán került sor a tűzijátékra. A szenvedély, az igazi vágyakozás eltűnt az életemből, és már kezdtem beletörődni, amikor azon kaptam magam, hogy egyre többet fantáziálok a pazar adottságokkal rendelkező jógatanáromról. Ő is elég félreérthetetlen jeleket küldött felém, és ez segített, hogy újra felfedezzem és megerősítsem a szenvedélyes oldalamat. Mielőtt bárki azt gondolná, hogy szárba szökött a vonzódásunk – valami egészen más történt. Azáltal, hogy újra felfedeztem a Nőt magamban, a bennem élő panda parkolópályára került, és a párommal egész másra kezdtük használni a kanapét.”

Kikeveredni a spirálból

A pandaszindróma inkább a nőkre jellemző, és nem legyinthetünk rá azzal, hogy jaj, hát nyolc év után nem lehet már óriási szenvedélyt várni. Nem is az a kérdés, miért lettünk pandák, sokkal inkább az, hogyan lehetséges ismét tüzet vinni az intimitásba, Úgy biztos nem, ha reggel csak eldaráljuk a szokásos „to do listákat”, este meg elalszunk a tévé előtt. Ha sokáig csak az alvásra használjuk a hálót, az az életünk többi területére is hatást gyakorolhat. A szex közben termelődő, kötődésért felelős hormonok biztosítják ugyanis, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Ez az oka annak, hogy újra és újra meg akarjuk tapasztalni ezt az élményt. Amikor viszont inkább a pihenést választjuk, egyre kedvetlenebbé válunk, és nehéz kikeveredni ebből a spirálból. A kizökkenés oka lehet az is, ha folyton valami eget rengető önkívületi állapotra vágyakozunk, de amikor tényleg sort kerítünk a szexre, a munkahelyi problémákon rágódunk közben (igen, mi is, nem csak a férfiak), vagy éppen azon jár az agyunk, mi legyen a vacsora.

Nos, ebből is látszik, hogy a szenvedély és a biztonság nem feltétlenül egy csapatban játszanak. Minél inkább a rutinok uralkodnak az ágyban, annál ismerősebbek a mozdulatok, és annál kevesebb teret hagyhatunk a képzeletünknek. A vágy viszont a fejben kezdődik, és ha már a gondolatainkban sem bukkan fel a szex, aligha leszünk kezdeményezőek. Egy kanadai kutatás szerint, ha gyorsan szeretnénk búcsút inteni a pandalétünknek, űzzünk kardiosportokat! Aki ugyanis rendszeresen hódol a kitartás- és erőnlétfokozó edzéseknek, háromszor annyit szexel, mint a kanapéhuszárok. Az ok: az aktív mozgás közben megnő a test vérellátottsága, és ez olyan hormonkoktéllal árasztja el a testünket, ami fokozza a libidókat.

Kiút a vágytalanságból

4 kérdés és válasz, ami segíthet leküzdeni a pandaszindrómát

Aki válaszol: dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológus

  1. Mi történik, amikor a szex elveszti a fontosságát a kapcsolatban?

„Számos tényező idézheti elő, hogy a szeretkezés kontra pihenés párharcából a pihenés kerüljön ki. A nő szexuális étvágyának egyik legfontosabb tényezője, hogy élvezi-e az együttléteket, de a vágycsökkenés oka lehet az is, ha a túlságosan elnyújtottnak, hosszúnak tartja a szeretkezéseket. Visszatartó erő lehet az a korábbi tapasztalat is, hogy lassabban jut el a csúcsra, vagy az elmaradó orgazmus miatt a párja csalódott lesz, és emiatt éjszakába nyúló beszélgetés várható. A szexuális vágy és izgalom kiváltása ráadásul a nőnél nem olyan reflexszerűen és gyorsan történik, mint ahogyan a látvány, illetve a szexfantázia hatására a férfinél megjelenik az erekció. Ha nem kapja meg a nő az ehhez szükséges ráhangolódást és érzéseket, akkor nem is kerül szenvedélyes állapotba.”

  1. Hogyan gátolja a kimerültség a libidót?

„A szexuális izgalom egy felspannolt állapot, ami a nemi szervek reakcióit kiváltja, ezzel szemben a fáradtság és kimerültség azt jelenti, hogy a szervezet „mínuszból” indul ahhoz, hogy tűzbe jöjjön. Ugyanígy magyarázza egyébként a párkapcsolati boldogság is a gyakoribb szerelmeskedéseket: a szomorú, depresszív személyeknek ritkán van kedvük a szexuális aktivitáshoz, míg az öröm, a feldobottság, a boldogság energizál, és nagyobb játékteret ad a hancúrozásoknak.”

  1. Mi tehetünk, ha a férfi a panda?

„A férfi vizuális típus, így az erotikus, szexi látvánnyal lehet leginkább a szexuális érdeklődését felkelteni. Érdemes mindamellett nem túl direkt módon tálalni felé, hogy „beöltöztem harci díszbe, úgyhogy most szex lesz”, mert ez inkább kényszeres jelleget kölcsönöz a helyzetnek. Emellett vacsorára jobb könnyebb ételeket tálalni, mert az úgynevezett „kajakóma” is inkább az alvás irányába mutat.”

  1. Mikor érdemes szakemberhez fordulni?

„Amennyiben ez nem egy külső körülmény által kiváltott átmeneti állapot (pl. új munkahely betanulási időszaka vagy közvetlen a szülés utáni hetek), akkor fontos minél hamarabb orvosolni a helyzetet, hiszen a partnerünk szexuális étvágya ettől még nem múlt el, ami pedig túl nagy rést jelent a kapcsolaton ahhoz, hogy könnyedén beférkőzzék egy harmadik személy. Még akkor is, ha a rendszerint elszunnyadó fél (a „panda”) nem is érzi ennek szükségességét. Erre szoktam azt a hasonlatot hozni, hogy nem a csokinak hiányzik az, hogy megegyék, hanem annak, aki nem kap belőle, hiába kívánja. Ami pedig egyébként menten fel tudja rázni a „szunnyadó oroszlánt”, az a féltékenység: nem véletlenül nevezik „zöld szemű szörnynek”, mivel nem alszik, hanem élénk zöld szemekkel figyel, és birtokló természeténél fogva meghozza a hajtóerőt, a motivációt a szexhez.”

Mi történik a női testtel szex nélkül?

2 hét szünet: Ha csak havi pár alkalomra redukálódik az orgazmus megélése, az ösztrogénszint lecsökken, pedig ez az a hormon, ami meggátolja a gyulladásokat vagy akár a pattanások megjelenését. A haj fénytelenebbé és zsírosabbá válhat.

1-2 hónap szünet: Egy intenzív szeretkezés felér egy kardioedzéssel, amivel kb. 200 kalóriát is elégethetünk. A szex közben fellépő alhasi összehúzódások pedig olyan hatással vannak a szervezetre, mint egy kiadós masszírozás, ami serkenti a bélrendszer működését és az anyagcserét.

Fél év szünet: A hosszú szexmentes időszakban a hüvely egyszerűen elszokik az akciózástól, és a fala rugalmatlanabbá válik. És az is előfordulhat, hogy ilyenkor már lassabban jövünk izgalomba.

1 év szünet: Mivel a rendszeres szex fokozza a hüvelyváladék termelődését, ami véd a fertőzésekkel szemben, hiányában könnyebben támadnak a kórokozók. És ilyenkorra már tényleg olyan érzésünk lehet, hogy totálisan kijöttünk a gyakorlatból.

Szerző: Bakos Zsuzsi, a cikk a Nők Lapja Psziché 2019/2 számában jelent meg Fotó: Csányi István, Getty Images

Ha szeretnél még többet hallani a témáról, csatlakozz a Nők Lapja Psziché magazin online előadásához október 9-én 18 órakor.

Psziché Akadémia – Boldogság, gyere haza!

Előadók: dr. Hevesi Krisztina, dr. Csernus Imre

Moderátor: Akovács Éva főszerkesztő

További infók a Facebookon ITT! Jegyvásárlásért kattints IDE!