Tüntessük el a papírhalmokat 3 egyszerű lépésben!

2021. január 23.
Onnantól, hogy először ceruzát fogunk a kezünkbe, elkezdődik az életünk végéig tartó küzdelem a papírhalmokkal. Kezdetben még nem mi harcolunk ugyan, hanem a szüleink, ám a saját otthonunkban már nekünk kell határozott lépéseket tennünk, hiszen a papírkupacok a káosz és rendetlenség első számú forrásai.

Rossz hír: nincs nagyon más módszer a papírkupacok felszámolására és kordában tartására, mint időről időre átválogatni és szelektálni azokat. Ám szerencsére ez a rendszerezés egyszerűbb, mint amilyennek elsőre látszik. És minél többet csináljuk, annál könnyebbé és gyorsabbá válik.

papir-halom-rendszerezes

Tereljük egy kupacba

A papírszemét felszámolásának ez a lépése roppant könnyű. Egyszerűen járjuk végig a lakást, és minden papírt, rajzot, levelet, régi magazint, számlát, használati útmutatót és garancialevelet szedjünk össze. 

Ha kész a hatalmas halom, üljünk le egy nyugodt helyre, ahol van hely a szétterítésre. Egyesével haladjunk végig minden papíron, nézzük meg, és csoportosítsuk a papírokat. Használhatunk tálcákat vagy dobozokat, ha az segít a rendszer megtartásában. 

Az alábbi rendszer szerint érdemes szétválogatni a lakásban összeszedett papírokat:

  • A szelektív szemétbe dobható halomba mehet minden, amire már nem lesz szükségünk, és amit nem akarunk megtartani. Hasznos lehet egy iratmegsemmisítő, ha személyes adatokat tartalmazó iratokat, leveleket is kidobunk.
  • Az iktatandó dokumentumoknak célszerű kinevezni egy lefűzhető mappát vagy dobozt. 
  • Az elintézendő ügyek alkotják a harmadik kupacot. Ide a befizetendő számlák, a függőben lévő teendők tartoznak. Ha egy magazint még csak félig olvastunk ki, szintén ebbe a halomba kerüljön.

Ideális esetben minden, az óriási, közös kupacban lévő papírunk belekerül valamelyik halomba a három kategória közül. Ha mégis vannak olyan papírok, amelyeket nem soroltuk egyikbe sem, azzal sincs semmi probléma, ez természetes része minden jó otthoni rendszernek. Pont, mint az apróságokat elnyelő fiók.

Forrás: Apartment Therapy
Fotó: Unsplash

Olvastad már?