Ezekkel a módszerekkel válogasd át a szépségcuccaidat év elején!

2021. január 01.
Új év, új én – tartja a mondás. Ha nem is kell teljesen megújulnunk, azért az biztos, hogy egy alapos szépségcucc-rendszerezés és -szelektálás nem árthat január elején. Így egyszerűen átláthatjuk, melyik termékek voltak az előző évben a kedvenceink, melyek nem váltak be, és hogy hogyan tudunk pénz, illetve helyet spórolni, okosabban vásárolni és használni a már meglévő termékeinket az új évben! 

1. Első kör: típus szerinti rendszerezés

Marie Kondótól tanultuk, hogy a rendszerezés első lépése a típusba osztás. Szedjük külön az arcra, testre, hajra, körmökre stb. való termékeket, majd esetleg alkategóriákba is oszthatjuk a termékeket, ha nagyon sok van. Ezután kezdődhet a minden más szempont szerinti válogatás!

2. Második kör: átválogatás a lejárat szerint

Míg az élelmiszereknél a legtöbben nagyon pontosan követjük a lejárati dátumokat, a sminkeknél, szépségápolási termékeknél más a helyzet. Pedig ezek a termékek is le tudnak járni, és a lejárt termék irritálhatja a bőrt, illetve a minősége is erősen megváltozhat! Nézzük át a termékek lejárati dátumát: minden, ami már lejárt, automatikusan a kukába kell, hogy kerüljön. Illetve szagoljuk is meg a termékeket, hiszen az avas, megváltozott szagú, de még nem hivatalosan lejárt termékeket sem szabad már tovább használni! Illetve vannak azok a termékek, amelyeken nincs lejárati dátum, de PFA logó igen: ez az a kis tégelyes logó 3 M, 6 M, 12 M, 18 M, 24 M stb. felirattal, ami a felbontás utáni szavatosság hónapjainak számát jelöli.

3. Harmadik kör: vegyük kézbe!

Most jöhet a jó öreg, klasszikus konmarizás! Különítsünk el 4 kategóriát: marad, talán, adomány és kuka címkével. A marad kategóriát nem kell magyarázni, ide rakjuk azokat, amiket szeretünk, jól állnak és nem jártak még le. A talán kategóriába azok kerüljenek, amiktől valamiért nem tudunk megszabadulni, de nem is a kedvenceink. Adománykupacba csak bontatlan vagy higiénikusan kipróbált termékek kerüljenek, amik még biztosan nem jártak le, a kukakupacba pedig az előző körös lejárt termékeken túl a rossz minőségű, törött, használhatatlan cuccok landoljanak.

4. kör: a talánok újraválogatása

Mi legyen a talánkupacba került termékekkel? A The Minimalists 20/20 elvét érdemes itt bevetnünk: ha 20 perc alatt kevesebb mint 20 dollárért (kb. 6000 forintért) be tudjuk szerezni az adott terméket, akkor kukába vele! Csak szorongást és káoszt teremt a jelenlétével, nem létszükségletű és nem is kötődünk hozzá annyira, hogy a megtartós kupacba kerüljön, azaz semmi szükségünk rá. Ha pedig lesz, olcsón és a közelben beszerezhető…

5. kör: a végső simítások

A megmaradt termékeket töröljük körbe micellás vízzel, majd töröljük át a sminktartókat is, fertőtlenítsük az ecseteket, szivacsokat, ampullákat, tükröket, és rendszerezzük a termékeket kategóriák vagy használati gyakoriság szerint. Ha nincs elég tartónk vagy praktikus és esztétikus tárolónk, szerezzünk be néhányat a rend fenntarthatósága érdekében! Az adománytermékeknek keressünk gazdát, a kukakupacos cuccokat pedig szedjük szét aszerint, hogy dobható-e esetleg papíros vagy műanyag szelektív szemetesbe vagy gyógyszertári gyűjtőbe.

Olvass tovább!