Isten óvja az alvásunkat, ha közeleg a telihold!

2021. január 28.
Teliholdkor nem alszunk jól? Ébren forgolódunk csak az ágyban? A tudomány végre bebizonyította, hogy az emberek később bírnak elaludni és kevesebbet alszanak közvetlenül a telihold előtt, és pont az ellenkezője történik, mielőtt újhold lesz.

A néphiedelem nagy hatást tulajdonít a Holdnak, különösen a teliholdnak: hangulatingadozásokat tapasztalhatunk, megnövekszik a bűnelkövetések száma, a pszichés betegségek súlyosbodnak. De tényleg befolyásolhatja a mentális állapotunkat és az alvásunkat a Hold?

telihold-alvas-hildciklus

A tudósok már rég felfedezték, hogy az ember aktivitását a fény, a napfény, a holdfény és a meseterséges fény is befolyásolja. Ám egy friss kutatás szerint az alvásunkra kifejezetten a holdciklus van hatással, ráadásul olyan erőssel, amelyet még a mesterséges fényforrások sem tudnak elnyomni. 

Még a fény sem nyomja el a Hold hatását

A csuklójukra helyezett mérőeszközzel vizsgálták a kutatásban részt vevő közel száz ember alvásmintázatát argentin tudósok három különböző közösségben több hónapon keresztül. Az egyik vidéki közösségben még elektromosság sem volt, a másodiknál korlátozottan volt már áram, míg a harmadik csoportba városi közegben élők kerültek, annak minden elektromos fényszennyezésével együtt. 

Ám függetlenül attól, hogy milyen fejlettségű helyen éltek, mindhárom csoportban ugyanazt a mintázatot figyelték meg a résztvevők alvásában a tudósok: ahogy a holdfázisok változtak a 29 és fél napos holdciklus során, az alvás időtartama akár 20-90 perccel is eltért az egyes napokon, kapcsolódva a Hold aktuális állapotához, míg az elalvás ideje akár 30-80 perccel is elcsúszhatott.

Nem a telihold a legrosszabb az alvásnak

Ami meglepte a tudósokat, hogy nem teliholdkor, hanem az azt megelőző három-öt napos időszakban aludtak a legrosszabbul és a legkevesebbet a résztvevők. Az is kirajzolódott a kutatás során, hogy a legjobban viszont az újholdat megelőző éjszakán aludtak az emberek.  

„Az adatok némiképp megleptek minket, mivel azt vártuk volna, hogy a legkevesebbet telihold éjszakáján alszanak az emberek” – mondta Horacio de la Iglesia, a Washington Egyetem biológiaprofesszora, a tanulmány vezetője. 

Az is váratlan eredmény volt, hogy a kutatás adatai szerint a holdfázisoknak sokkal erősebb hatása van az alvásra, mint az elektromosságnak. Erről egy ellenőrző vizsgálattal is megbizonyosodtak, amelyet közel 500, a Washington Egyetemen tanuló seattle-i diák bevonásával végeztek. Miután összehasonlították az itt gyűjtött adatokat az argentin eredményekkel, teljesen hasonló mintázat rajzolódott ki ebben az esetben is. 

„Ezek az eredmények együttesen erősen azt sugallják, hogy az ember alvása a holdfázisokkal van szinkronban, függetlenül az etnikumtól, szociokulturális háttértől és a városiasodás fokától” – írták a kutatók a Science Advances című tudományos szaklapban megjelent tanulmányukban. 

„Mi, emberek, azt gondoljuk, hogy képesek vagyunk valamilyen formában a természetet uralni, amire a mesterséges fényforrások például remek példát jelentenek. Ám a végén kiderül, hogy a természetnek vannak olyan erői, amelyeket nem befolyásolhatunk” – tette még hozzá De la Iglesia. 

Forrás: The Guardian Fotó: Unsplash