Hogyan győzzük le a tűfóbiát?

2021. február 07.
Több millió ember várja a világon, hogy megkaphassa végre a koronavírus elleni védőoltást. Sokaknak azonban újabb félelmet is generál az oltás, és újabb démonnal, az injekciós tűvel kell szembenézni.

Csak az Amerikai Egyesült Államokban négymillió felnőtt fél saját bevallása szerint az injekciós tűtől, nem mondhatjuk tehát, hogy ritka jelenségről van szó. Hasonló az arány bármely nyugati társadalomban. A tűtől rettegők közel felének van úgynevezett trypanofóbiája, ami egy súlyosabb állapot: az injekciós tű látványára, sőt, sokan már a gondolatára pánikrohamot élnek át, hányinger, szédülés, ájulás lép fel. 

oltas-tu-fobia

A tűfóbia tízéves kor körül alakul ki, és az egészségügyi hatásai közül az a legnagyobb kockázata, hogy a trypanofóbiában szenvedő kerülik az orvosokat, még a kötelező szűrővizsgálatokat is. Arról nem is beszélve, hogy véradás náluk szóba sem jöhet. Szerencsére vannak azonban olyan módszerek, amelyekkel kordában lehet tartani ezt az elemi erejű félelmet, és a tűfóbiában szenvdők is felkészülhetnek a védőoltásra. 

Mint minden fóbiánál, a trypanofóbiánál is különböző módszerek léteznek, egyéntől függő, kinél mi vezet sikerre. A szakember segítségével végzett viselkedésterápia segít olyan megküzdési mechnizmusok megtanulásában, amelyek alkalmazásával legyőzhetjük a félelmet, amit az oltás okoz. Ebbe légzőgyakorlatok és különböző olyan munkalapok tartoznak, amelyek segíthetnek megszüntetni a korábban hasonló szituációban feltörő érzéseket, és megváltoztatni a tűkről való gondolkodásunkat. 

Az expozíciós terápia szintén a viselkedésterápia egy formája, amikor engedik, hogy a páciens direkt módon dolgozzon a félelemmel, ami gyötri. Ilyenkor az embereket lassan közelebb hozzák a tűkhöz, megszokhatják a látványt, az érintést, egészen addig, hogy injekciót kapnak vagy vért adnak.

Gyakran tudat alatti szorongás húzódik a tűfóbia hátterében, és gyógyszeres segítséggel enyhítheti a szakember a rettegés intenzitását, akár átmenetileg is.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvastad már?