„Semmi kétségem nem volt, amikor beadattam az oltást”

2021. január 22.
Tavaly év végén megkezdődött Magyarországon az egészségügyi dolgozók oltása, eddig több mint 120 000 magyar kapta meg a védelmet jelentő vakcinát. Bár egyre többen várják az oltást, még mindig erősek az oltásellenes hangok, pedig az oltáson átesettek szerint egy kis izomfájdalmon kívül nincs mitől tartani.

Tavaly az egész világ a vakcinára várt, most azonban több országban is úgy tűnik, hogy az emberek egy része vonakodik beadatni magának az oltást. A tavalyi év médiakommunikációjában gyakran hangsúlyozott „oltásfejlesztési idő” beégett az emberek tudatába, és azóta mindenki a túl gyors elkészülést kéri számon a jelenleg engedélyezett vakcinákon, holott már számos szakértő hangsúlyozta, hogy a jelenlegi helyzet több szempontból is speciális: egyrészt a világ legnagyobb tudósai együttes erővel dolgoztak a fejlesztésen, másrészt a rendkívüli körülményekre való tekintettel most valóban eltekintettek néhány bürokratikus (de nem biztonsági) lépcsőfoktól. Persze az oltásellenesség nem most ütötte fel a fejét, az viszont megdöbbentő, hogy Magyarországon az Európai Unión belül is kimagasló az oltásellenes vélekedések jelenléte.

Tavaly év végén nálunk is megkezdődött a koronavírus elleni oltások beadása, először az egészségügyi dolgozókkal, majd idősotthonok lakóival és személyzetével. Jelenleg több mint 120 000 ember kapta meg a védettséget jelentő oltást, és még többen reménykednek benne, hogy az országba érkező újabb vakcinaszállítmányokból már nekik is juthat.

Az első tapasztalatokról két egészségügyi dolgozó, egy konduktor és egy fiatal rezidens mesélt nekünk.

koronavirus-oltas-pfizer

Teljesen természetes

A 31 éves Hanga konduktorként dolgozik, és nagyon szerencsésnek érzi magát, amiért gyorsan hozzájutott az oltáshoz: „Péntek este kértem időpontot telefonon, vasárnap délután pedig már mehettem is, hála istennek.” Hangának az oltóhelyre érve ki kellett töltenie egy kérdőívet, illetve tőle kértek egy munkahelyi igazolást is (több helyről lehetett hallani, hogy nem ellenőrzik, hogy az oltásra érkezők valóban egészségügyi dolgozók-e, ami alkalmat ad a visszaélésekre, azonban ez nem minden oltóhelyre igaz). „Miután beadták, fél órát ültem ott, azt nézték, hogy jelentkezik-e bármilyen allergiás reakció –  ez a protokoll – magyarázza a lány. – Amikor letelt, megkaptam a papírt az oltásról. Egyébként senkinek nem lett semmi baja, amíg én ott voltam.” Hangának az első oltást követően 21 nap múlva kell mennie a második adag Pfizer-vakcináért, és egyelőre azt mondja, semmilyen mellékhatást nem tapasztal. „Az oltás után és másnap egy icipici izomfájdalmat éreztem, mint minden más oltásnál, de ez tényleg teljesen jelentéktelen.”

Hanga egyébként bevallja, kezdetben ő sem volt meggyőződve róla, hogy be akarja oltatni magát, azonban mikor azt látta, hogy az ismerősi körében az egészségügyi szakemberek a vakcina mellett döntenek, ő is meggondolta magát: „A környezetemben lévő összes orvosnak evidens volt, hogy beoltatja magát. És rájuk azért sokkal inkább hallgatok, mint laikusokra, vagy akár a saját megérzéseimre.”

Olvastad már?

Máté fiatal rezidensként jutott hozzá az oltáshoz. Bár tisztában van vele, hogy életkora miatt nem tartozik veszélyeztetett csoportba, mindenképpen nyugodtabbnak érzi magát most, hogy védettséget nyert: „A kórházban nagyon figyelünk a maszkra és a fertőtlenítésre, de azért eddig nem szívesen találkoztam a szüleimmel, nagyszüleimmel – magyarázza. – Mivel a legtöbb megbetegedés az egészségügyhöz köthető, gyakran éreztem a baráti körömben is, hogy tartanak tőlem, félnek, hogy én viszem a társaságba a fertőzést. Ez persze jogos, épp ezért az oltással rengeteg tehertől, nehézségtől szabadulok meg.” Mellékhatásokat Máté sem igazán tapasztalt az izomfájdalmon és némi gyengeségen túl, de azt mondja, ezek csak „minimális kellemetlenségek” voltak. Ő egyébként Hangával ellentétben megdöbbenve tapasztalta, hogy sok kollégája is akadt, aki nem kérte az oltást, hogy még az orvosok között is vannak félelmek, sőt téves információk a vakcinával kapcsolatban. „Úgy érzem, most, hogy megkaptam az oltást, már hitelesen tudom mondani, hogy mindenki oltassa be magát. Láttuk, hogy mire képes a vírus, azzal szemben egy kis izomfájdalom tényleg semmiség. Nagyon remélem, hogy ahogy egyre emelkedik a beoltottak száma, még többen meggyőződnek róla, hogy az engedélyezett vakcinák biztonságosak.”

Szerencsére most már a médiában is rengeteg a hasznos anyag és a szemléletes infografika, ami segít eloszlatni az oltás körüli tévhiteket. Ezek pedig kézzel fogható eredményt is hoztak: az elmúlt hetekben az oltási program beindulása után némiképp emelkedett a magyarok hajlandósága az oltás elfogadására. Most már csak az újabb szállítmányok érkezését kell megvárni, hogy – ha az egész társadalom képes lesz felelős döntést hozni – mindenki újra visszatérhessen a régi életéhez.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!