„A nagyszülőket valószínűleg sokkal hamarabb beoltják. Utána meglátogathatjuk őket?”

2021. január 30.
A koronavírus-járvány folyamatosan újabb és újabb dilemmák elé állítja az embert. Most az okozhat fejtörést rengeteg családban, vajon a hatvanöt év feletti szülőket, nagyszülőket már nyugodt szívvel meglátogathatják, miután beoltották őket? Hiszen az idősebb korosztály várhatóan sokkal hamarabb megkapja a két vakcinát, amelyekre a védettséghez szükség van.

Az elmúlt egy évben rengeteg családnál került át a személyes találkozás és a kommunikáció az online térbe, különösen ha az életkoron túl más veszélyeztető tényezők, krónikus betegség is azzal fenyegetett, hogy egy esetleges megfertőződés komoly kimenetelű lehet a szülők, nagyszülők esetén. A koronavírus elleni védőoltás azonban lassan elérhető közelségbe kerül a legveszélyeztetettebb korosztály számára, így ők valószínűleg sokkal hamarabb megkapják az oltást, mint gyermekeik, unokáik. Felmerül a kérdés: innentől nyugodtan jöhetnek látogatóba, és mi is meglátogathatjuk őket végre? Maszk és távolságtartás nélkül?

nagyszulo-koronavirus-oltas-latogatas-dilemma

Maradunk a limbóhintón

Ha realisták akarunk lenni, a szakemberek szerint még jó darabig maradunk egy furcsa húzd meg, ereszd meg helyzetbe. A várva várt védőoltások itt vannak, és még sincsenek itt. Legalábbis a mindennapi életet még egy darabig biztosan nem változtatják meg, ahhoz sajnos kicsit hosszabb időre van szükség, hogy a régi rend valamilyen szinten visszaálljon. „Már látótávolságba került a járvány vége, ám még nem elérhető közelségbe” – mondta dr. Colleen Kelley, az Emory Orvostudományi Egyetem vakcinakutatója és a fertőző betegségek professzora. 

„Ha a szeretteink megkapják a védőoltást, az kétségbevonhatatlanul egy lépés előre” – mondta Kelley, aki azt is kijelentette, hogy nyilvánvalóan biztonságosabb azután meglátogatni a nagyszülőket, szülőket, miután megkapták mindkét adagot az oltásból, ám a szakember szerint a legbiztonságosabb természetesen még mindig az, ha addig várunk, míg a család többi felnőtt tagját is beoltják. 

Még vannak kérdések

Egyelőre két védőoltást engedélyeztek az Európai Unióban, a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcináját. Mindkettő rendkívül nagy hatásfokkal előzi meg, hogy a beoltottak megbetegedjenek Covid–19-cel, ami már önmagában hatalmas eredmény, különösen azok számára, akik más krónikus betegségtől szenvednek, így különösen nagy veszélyben vannak a koronavírus-járvány miatt. 

Annak a kérdésnek a megválaszolása azonban még mindig várat magára, hogy vajon a vakcinák azt is meggátolják-e a betegség kialakulásán túl, hogy tünetmentesen megfertőzzünk valakit. A korai kutatási eredmények arra utalnak, hogy ha mindkét injekciót megkapja valaki, az a fertőzés terjedését is meggátolhatja, a szakemberek nagy része pedig optimista az esélyeket illetően, ám még várnak további adatokra.

Olvastad már?

Mi lehet a legrosszabb forgatókönyv?

Ha az derül ki, hogy a védőoltások nem akadályozzák meg a tünetmentes fertőzést, akkor akár a beoltott nagyszülők is átadhatják a vírust az őket meglátogató családnak. Vagy ha mi visszük el hozzájuk a fertőzést tünetmentes fertőzöttként, átadhatjuk a nagyszülőknek, akik az oltás miatt ugyan nem betegszenek meg, ám továbbadhatják más, nem beoltott ismerőseiknek, miután ők már bátrabban mennek emberek közé. Ráadásul azt sem árt észben tartani, hogy nincs százszázalékos védőoltás, mindig van egy apró esély arra, hogy akár a szüleink is betegek lehetnek, az oltás ellenére. 

Ezek a legrosszabb forgatókönyvek természetesen, nagyon kicsi az esély rá, hogy bekövetkeznek, ám pont ez a bizonytalanság az, ami nehézzé teszi a döntést. „A járvány még nem múlt el, továbbra is vannak fertőzések, és ha lazul az elővigyázatosságunk, bármikor berobbanhat egy újabb hullám” – mondta Kelley. 

Az óvintézkedések maradjanak

A szakember azt javasolja, hogy ha nem várunk a látogatással, miután a nagyszülők megkapták mindkét oltást, és letelt azután is a szükséges nyolc nap, az óvintézkedések megtartása továbbra is szükséges és fontos: lehetőleg vonuljunk karanténba a találkozás előtt, teszteltessük magunkat, tartsuk magunkon a maszkot, és amennyire lehetséges, találkozzunk szabad téren inkább

Jó hír viszont, hogy ha minden felnőtt családtag megkapta az oltást (a társadalom nagy részével együtt), sokkal kényelmesebben, maszk nélkül találkozhatunk akár beltéren is más, beoltott emberekkel. Még akkor is, ha a gyerekek egyelőre nem kaphatnak védőoltást.

Tyúklépésben haladunk

A 16 éven aluliak koronavírus elleni védőoltása még nincs elérhető közelségben, az első teszteket végzik a vakcinagyártók. Ám ha a gyermekünk az egyetlen egy társaságban, aki nincs beoltva, az elég biztonságos forgatókönyv, mondta Kelley. 

Egyrészt a kisgyermekek ritkábban betegszenek meg súlyosan a koronavírusban (bár náluk is kialakulhatnak súlyos szövődmények), másrészt ha a teremben mindenki teljesen védett, a nagyszülőket sem fenyegeti veszély. „Messze vagyunk attól, hogy nulla kockázatú legyen a helyzet, ám fokozatosan az egyre biztonságosabb és biztonságosabb felé haladunk.”

Forrás: Time Fotó: Unsplash

Olvass tovább!