Olvastál már pornónovellát?

2021. február 12.
Az audiopornó és a szexpodcastok után az írott erotikus történetek piaca is felfutóban van. Azonban nem feltétlenül A szürke ötven árnyalata stílusú szoftpornó leírásokra kell gondolni, sokkal inkább ártalmatlan fantáziatörténetekre, igaz történetek novellisztikus megfogalmazására, amelyeknél az etikai aggályaink sem olyan markánsan jelennek meg, mint a videós tartalmak esetén.

Nőktől nőknek: hirdeti magát számos angol nyelvű pornónovellaszájt, ahol női fantáziák leírásait, megtörtént szextörténeteket olvashatunk néhány egyáltalán nem obszcén, inkább Pinterest-hangulatú fotó társaságában. Ezek az oldalak biztonságot árasztanak, nem ugranak fel pénisznövelős hirdetések a tartalom körül, és tényleg nem a férfitekintet uralja a történeteket, hanem a női megélés. Mint minden fanfictionoldalon és amatőrnovellista-felületen, itt is vannak jobban és rosszabbul sikerült történetek, az író vérmérsékletétől függően van, ahol leírásra kerülnek a testrészek és a pontos cselekményszál, míg máshol a szövegkörnyezet és a körülírás csak sejteti azt. A nagyobb oldalakon a videopornóhoz hasonlóan kategóriák között böngészhetünk, a kisebb oldalakon viszont egy-egy lírai cím vagy illusztrácó segíti a választást.

Női tekintet a fókuszban

Az írás azért is nagyon biztonságos és izgalmas közeg erotikus tartalom artikulálására, mert egyrészről amatőr írói oldalról az kerül lejegyzésre, ami személy szerint neki vágykeltő, másrészről a befogadói oldalon a képzelet annyit tesz hozzá a történethez, amennyire az adott olvasó vágyik. Mint minden írott szövegnél, itt is a hangsúly a fantázián van, ezért minden szöveg személyre szabható és finomhangolható a képzeletünk által. A legtöbb esetben az erotikus történetek írói kedvtelésből írnak, nem ez a munkájuk, és pénzt sem kapnak érte, így nem céljuk a piaci igényeket kielégíteni, ez pedig az írásokat is nagyban meghatározza.

Az audiopornó és a szexpodcastok sikerén látszik, hogy van helye a nem vizuális erotikus tartalomnak is a repertoárban. A szöveg sokkal sejtelmesebb, szabadabb képzettársítást enged meg, mint a hang vagy a videó. Mivel sok esetben tabuszavak leírásával is operálnak a pornónovellák, extra izgalomfaktort jelent ezeket a kifejezések leírva látni – pont úgy, mint ahogyan kimondani vagy más szájából hallani is izgalmas lenne. Azok a nők, akik nem fogyasztanak egyébként felnőttvideó-tartalmakat, simán lehet, hogy az írott erotikus történetekben megtalálják számításaikat, hiszen sok esetben a női test és gyönyör, illetve a szex jó értelemben vett hétköznapisága, tehát nem színpadias, túlzó, valóságtól elrugaszkodó jellemzői kerülnek fókuszba.

Hol találok pornónovellát?

A FrolicMe oldalon Anna Richards etikus, megvásárolható pornófilmjeinek novellisztikus átiratait, önálló szöveges tartalmakat és audiopornó mellé olvasható tartalmakat találunk. A Bellesa oldalon akár e-bookra letölthető erotikus köteteket is letölthetünk, de ingyenesen, online hozzáférhető tartalomból is van bőven. Itt kategóriák szerint kereshetünk maszturbációs történetektől a leszbikus sztorikon át egészen a BDSM-ig. A Smilemakers női szexjátékgyártó cég blogját a márka játékait használók írják a többi nőnek. Sőt, az angol Cosmopolitan is közöl erotikus fikciós történeteket, ők a queer tartalmakra is erősen fókuszálnak. Magyar nyelven például a Sacred Garden webshop blogfelületén, testimesék hashtaggel találunk érzéki, erotikus novellákat Oláh Barbara tollából.

porno-novella-szex

Etikus(abb) pornó

Ráadásul míg a videós pornótartalmak esetében hatalmas és egyáltalán nem etikus alapokon nyugvó céhről van szó, addig az audio- és novellaalapú erotikus történetmesélés (még?) inkább alulról jövő kezdeményezés. Novellaíráshoz nincs szükség színészekre, rendezőre, biztosan nem történik erőszak, és nem merül fel a nem konszenzuális aktus és videófelvétel lehetősége sem. Az egyetlen etikai dilemma a szöveges tartalomban van.

Messzire vezető kérdés, hogy egy írott erotikus történetben megjelenő erőszakos epizód buzdíthat-e embereket az adott cselekedet kipróbálására, vagy megmarad a fantázia szintjén. Természetesen a gondolatbűn alapvetően nem bűn, sok erotikus fantázia megmarad a fikció mezején, mégsem érdemes a pornónovellákat egyértelműen etikus műfajnak tekinteni. Persze itt is felmerül a kérdés, hogy hol a határ? A kikötőzős szex már a patriarchális társadalom lenyomata? A nyakat megszorító kéz leírása már erőszakra buzdíthat?

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!