Veszélyes őrület terjed a tinik körében az evéssel kapcsolatban

2021. február 21.
A like-ok gyűjtésének vágya, kamaszkori érzelmi hullámvasút, rosszul értelmezett teljesítménykényszer vagy a kortársak nyomása is állhat az élőben közvetített, 24 órás zabálás mögött, amelynek célja 10 000 kalória bevitele a szervezetbe. Ez a YouTube-on terjedő kihívás nagyon veszélyes a gyerekek egészségére.

A túlevés mind rövid, mind hosszú távon súlyos panaszokat, akár életveszélyes hasnyálmirigy gyulladást is okozhat – figyelmeztetnek az orvosok. Az emésztési problémák mellett megágyazhat az elhízásnak és az impulzív „bing eating” evészavarnak is, de legrosszabb esetben nem kizárt a gyomorrepedés és a szívroham sem. Dr. Farkas Kitti és dr. Bajnok Éva arra kérik a szülőket, fokozottan figyeljenek gyermekeik étkezési szokásaira.

eves-tini-veszelyes

A népszerű közösségi oldalon, a YouTube-on új kihívás terjed: az arra vállalkozó egyénnek egy nap alatt 10 000 kalóriát (kcal) kell bevinnie a szervezetébe. Egy ember napi kalóriaszükséglete nagy átlagban 1400 kcal. Természetesen egy bányásznak vagy egy élsportolónak ennél lehet jóval több. A sumo harcosok napi fejadagja például 7000-10000 kcal, igaz, kőkemény napi 6 óra edzés mellett. Jelentősen elhízott emberek is megesznek naponta ennyi ételt minden további nélkül.

Veszélyes a fiatalokra

„A YouTube-ot főleg fiatalok használják, akik nincsenek hozzászokva ilyen mennyiségű ételhez, ezért a zabálós kihívással komoly veszélynek teszik ki egészségüket – figyelmeztet dr. Farkas Kitti, az Alakorvoslás program alapító orvosa. – A legbiztosabb kimenetel a nagyfokú hányinger, émelygés és hányás lehet.” A gyomor roppant tágulékony, 2-4 liternyi volument képes elviselni nagyobb baj nélkül, ha valaki azonban általában nagyon keveset eszik, és hirtelen óriási mennyiségű ételt töm magába, akkor nem lehetetlen a gyomorrepedés sem. A gyomor szintjén a reflux okoz panaszt. A bélflóra egyensúlyának felborulása fokozott gázosodást, hasi fájdalmat, görcshajlamot, hasmenést, esetleg székrekedést okozhat.

dr. Farkas Kitti és dr. Bajnok Éva

Dr. Farkas Kitti arra is felhívja a figyelmet a YouTube-kihívás kapcsán, hogy a mértéktelen zabálás akut módon érinti a szív- és érrendszert. A nagy mértékű koleszterin terhelés miatt megnő a szív koszorúserei elzáródásának rizikója, így a szívinfarktusé is. A falásroham továbbá megemeli a vérnyomást is.

„A 10 000 kalóriás kihívással fokozott veszélynek teszik ki magukat az anyagcserezavarokban szenvedők – figyelmeztet dr. Bajnok Éva endokrinológus. – Ilyen sok kalóriát úgynevezett üres kalóriákkal (nagyon nagy kalóriájú, vitaminban, rostokban, ásványi anyagokban szegény) junk food formájában legkönnyebb bevinni, mint például a videókon is látható mogyorókrém, fagylalt, fánk és hamburger. Ez a fent említett émelygés és általános rossz közérzet mellett jelentősen megemelheti a vércukor és vérzsír értékeket, ami eleve anyagcsere betegségben szenvedőkön érhet el terápiás beavatkozást is igénylő szintet (például cukorbetegek). A túlevés inzulinrezisztenciát is okozhat.”

Mik a következmények?

A túlevés szövődményei közül talán mégis a legveszélyesebb az akut hasnyálmirigy-gyulladás. Ennek egyik kiváltó oka a túlzott alkohol-, de ugyanúgy a túlzott mértékű zsíros étel fogyasztása is. A túlevés hatására megváltozik a hasnyálmirigy nedv összetétele, nő a viszkozitása, vagyis sűrűbb lesz. „A túl sűrű emésztőezim a vezetékben elakad, így a hasnyálmirigyben inaktív formában termelődő enzimek már a mirigy állományában aktiválódnak, ezzel a szövetekben önemésztési folyamatot indíthatnak el. Emiatt a kialakuló gyulladás súlyosabb, mint más szervek esetében, a betegek 20 százalékában a hasnyálmirigy részleges elhalásával jár. Életveszélyes, mindenképpen kórházi kezelést, legtöbbször intenzív osztályon való terápiát igénylő kórállapot” – figyelmeztet a veszélyre dr. Farkas Kitti, az Alakorvoslás program alapító orvosa.

A hirtelen túlevés már egy alkalom után is súlygyarapodáshoz vezet, illetve megnöveli a valószínűségét a falásrohamokkal járó evészavar kialakulásának, a bing eatingnek. „Ha ez a sok étel nem távozott volna a nap folyamán önként, és fel is tudott szívódni, akkor elvben lehet tőle akár 1 kg raktározott zsírszövetre szert tenni. (A másnapra mért 3-8 kg nem zsír, hanem a még ki nem ürült salakanyag, megkötött folyadék) – érvel Dr. Bajnok Éva. – Ha valaki ilyen próbatétellel terhelte a szervezetét, a bélbaktériumait is komoly munkára késztette, ne csodálkozzon, ha néhány napig nem lesz a topon. Célszerű 2-3 napig kímélni az emésztőrendszert, lassú sétával segíteni az anyagcserét. Orvosként egyébként a napi 10 000 lépés divatjának elterjesztését érzem igazi kihívásnak”.

A két orvos felhívja a szülők figyelmét, hogy fokozottan ügyeljenek tinédzserkorú gyermekeikre. Ha hirtelen változást tapasztalnak az étkezési szokásaikban, ha a gyerekek váratlanul falni kezdenek, ellenőrizzék, hogy mi áll a háttérben. Ha kiderül, hogy a YouTube-kihívás miatt, beszéljék le róla gyermeküket, vagy kérjenek szakembertől segítséget.

Fotó: Unsplash

Olvass tovább!