Túlevéssel küzdöttek a fiatalok a bezártság ellen

2020. július 17.
Különösen a fiatal felnőttek és tinédzserek között növekedett a stresszel összefüggő, szorongásos zavarok száma a koronavírus-járvány és a kijárási korlátozások alatt. Ez leggyakrabban túlevés formájában mutatkozott meg, még olyanoknál is, akiknél korábban nem jelentkeztek hasonló mentális problémák.

A tudósok már korábban is felhívták rá a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány teremtette bizonytalan élethelyzetek, a bezártság miatti stressz komoly problémákat okozott a fiatalok mentális állapotában. Egy friss kutatás szerint, amelyet a Londoni és a Sussexi Egyetem tudósai végeztek, tízből hat húszas éveiben járó fiatal felnőttnél jelentkeztek lelki egészséggel kapcsolatos problémák, tízből négyen pedig fokozottabb stresszérzetről számoltak be. A 16–24 éves korcsoportba tartozók közel fele tapasztalt depressziós tüneteket, háromból egy fiatal pedig erős szorongásos tüneteket tapasztalt. 

Ezek a panaszok többféle módon mutatkoztak meg a fiatalok viselkedésében. Jelentősen nőtt az önbántalmazás száma a fiatal nők körében, ám a leggyakoribb jelenség a karantén alatt a stressz miatti túlevés volt. A megkérdezett fiatal felnőttek több mint fele nyilatkozott úgy, hogy túlevéssel próbálta meg kompenzálni a koronavírus-járvány miatti érzelmi hullámzását. A depresszióval és/vagy szorongásos zavarokkal küzdők körében ez a szám még magasabb volt. Tízből hatan mondták azt, hogy a bizonytalanság miatt az evésben kerestek menedéket. 

Lee Hudson, a kutatás egyik vezetője, a Great Ormond Street Hospital gyermekpszichiátriai osztályának vezetője is úgy nyilatkozott, hogy „aggodalomra adnak okot a számok, amelyek a tanulmányból kirajzolódnak – Hudson szerint megdöbbentően magas azoknak a fiataloknak a száma, akik az evéshez fordultak a nehéz helyzetben, mint megküzdési stratégiához. – Ez azért aggasztó, mert rengeteg fiatal nem jutott a járvány alatt megfelelő segítséghez a mentális problémáik megoldásában, ennek pedig komoly következményei lehetnek hosszú távon.”

Olvastad már?

Forrás: The Guardian
Fotó: Unsplash