Ne Covid-oltás után menjünk emlővizsgálatra

2021. március 02.
A radiológusok észlelték, hogy a koronavírus-oltások után a nyirokmirigyek duzzanata, esetleg csomók jelentkeznek a hónaljnál. A jelenség teljesen normális és ártalmatlan egy oltás után, ám a mellvizsgálatnál téves diagnózist eredményezhet.

Teljesen ártalmatlan mellékhatása nemcsak a koronavírus elleni, de szinte bármelyik védőoltásnak a nyirokmirigyek duzzanata, csomók kialakulása. Ám ha a duzzadt nyirokcsomót mammográfia vagy emlő-MRI során észlelik, téves diagnózishoz vezethet, illetve további vizsgálatokat, szükségtelen szorongást és akár teljesen felesleges biopsziát is maga után hozhat.

mammografia-nyirokcsomo-covid-oltas

A Pennsylvaniai Egyetemi Kórház kutatói figyelték meg azoknál a nőknél az ártalmatlan nyirokcsomó-duzzanatot, akiknek nem sokkal a Covid-vakcina után volt esedékes a mellrák szűrővizsgálatuk. Azt is észrevették, hogy az MRI-felvételen látható duzzanat mindig az oltás oldalán volt tapasztalható.

Dr. Laura Dean, a Clevelandi Klinika emlőspecialista radiológusa, aki nem vett részt a pennsylvaniai tanulmányban, szintén hasonló jelenséget észlelt a mammográfiás vizsgálatoknál. 

Nem váratlan a jelenség természetesen: a Moderna vakcinagyártó klinikai tesztjeinél jelezték ezt mint lehetséges mellékhatást. A beoltottak 10 százaléka tapasztalt nyirokcsomó-duzzanatatot az első adag után, szemben a placebó csoportnál előforduló 4,8 százalékkal. A vizsgálatban részt vevők 14 százaléka tapasztalta ugyanezt a második dózis után.

Az orvosok szerint a duzzanat, amely általában az oltás után 2-4 nappal eltűnik, teljesen ártalmatlan. Ez csupán annak a jele, hogy az immunrendszer reagált az oltásra. A mellvizsgálattal érdemes tehát egy-két hetet várni az oltás után, hogy megbízható eredményt adjon az MRI vagy a mammográfia.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvastad már?