Kemenesi Gábor: „A védőoltás mellett még jobban vissza kell fogni magunkat”

2021. február 26.
A Hősök Tere Kezdeményezés 10. Karantén Szalonjának Kemenesi Gábor virológus volt az egyik vendége, aki többek között a koronavírus harmadik hullámáról, a friss kutatások eredményeiről és természetesen a vakcinákról is beszélt. A következőkben a szakember előadásából hoztunk el részleteket.

Számítani lehetett a harmadik hullámra

Miután a koronavírus brit variánsa növekvő sebességgel kezdett terjedni Európa több országában is, Kemenesi Gábor szerint csak idő kérdése volt, hogy a vírus Magyarországon is megjelenjen. A szakértőnek arról jelenleg nincsenek információi, hogy pontosan milyen arányban lehet jelen a brit variáns az országban, de véleménye szerint valószínűleg van összefüggés a brit mutáció megjelenése és a hazai esetszámok növekedése között.

„Az esetszámok kapcsán kollerációt látunk a mutációval. Ok-okozat nem biztos, hogy fennáll, az viszont jól látszik, hogy ahol a brit variáns aránya megnő, ott az esetszámok is felfelé ívelnek.”

kemenesi-gabor-virologus

2021-ben az egész ország be lesz oltva

A vakcinákra terelve a szót, Kemenesi elmondta, hogy ő maga virológusként nagyon biztatónak látja az oltási helyzetet, és véleménye szerint nagyon is elképzelhető, hogy minden jelentkező már idén megkapja az oltását. Arra viszont figyelmeztet, hogy a vakcináció elkezdése még nem jelenti azt, hogy a biztonsági előírásokat lazítani lehetne, sőt, éppen ellenkezőleg.

„Most még fontosabb a járványügyi kontroll és a terjedés lassítása, mint a vakcinák előtt volt. Azzal együtt, hogy kapjuk a védőoltást, még keményebben vissza kell fogni magunkat, hogy eredményes legyen a védekezés. Gyakran hallunk olyanokat, hogy »már mindjárt lehet nyitni«, de virológus szemmel én ezt nem így gondolom. Az a véleményem, hogy az idei év még mindig egy átmeneti év lesz. Legszívesebben azt mondanám, hogy mindenki üljön otthon három hétig, és aztán majd elmúlik, de nyilván ez gazdaságilag nem vállalható.”

Védelmet ad az oltás a vírus variánsai ellen?

Az elmúlt időszakban a brit mellett a koronavírus dél-afrikai variánsa is megjelent Magyarországon, Kemenesi azonban úgy látja, hogy egyelőre a brit terjed jobban és jó eséllyel ki is szoríthatja majd a dél-afrikait az országból. Kemenesi Gábor azt is elmondta, hogy a vírusok mutálódása egy teljesen természetes jelenség, amire a szakemberek számítottak is. A mutáció egyik oka valójában pont maga a védőoltás: minél több beoltott emberrel találkozik a vírus, annál nagyobb lesz rajta az evolúciós nyomás arra vonatkozóan, hogy valahogy kikerülje azokat az antitesteket, amiket a vakcinált emberek szervezetében érzékelt.

De aggodalomra nincs ok, Kemenesi ugyanis a legfrissebb adatokra támaszkodva úgy látja, hogy a jelenleg elérhető összes vakcina hatékony lehet valamilyen szinten a mutánsok ellen is.

„Ezek a vakcinák a variánsok ellen is adnak egy alapvédelmet, és az is látszik, hogy ha a vakcina jó magas antitest választ vált ki, akkor a mutációk ellen is jobban tud védeni. Nyilván, majd tovább kell a vakcinákat fejleszteni, de most még kincset érnek, jobb, mintha semmi nem lenne.”

Ezt olvastad már?

Nem kell félni az orosz és kínai vakcináktól sem

Kemenesi hangsúlyozta, hogy ő szermély szerint bármelyik vakcinát szívesen beadatná magának, mivel, mint mondta, tudományos szempontból teljesen alaptalan az emberek félelme az orosz és a kínai vakcinától. Szerinte az oltások kommunikációja lett elrontva, és fontos lenne, hogy az emberek elhiggyék, hogy egyik oltás sem jelent kockázatot.

„Mindegyik vakcina – így az orosz és a kínai is – kivált egy immunválaszt, és jó immunválaszt vált ki, és a legtöbbről azt is tudjuk, hogy sejtes, antitestes választ is kivált. A kínai és az orosz is egy jó biztonsági profilú, használható oltás. A probléma annyi volt, hogy elkezdték ezeket a szájukra venni, főleg politikusok, és az egész kommunikáció elment egy rossz irányba. Ráadásul már a keresztoltás megvalósításáról is folynak klinikai vizsgálatok. Tehát arról, hogy az első oltást az egyik vakcinából, a másodikat a másikból kapjuk meg. Biztos vagyok benne, hogy ezeket a vakcinákat idővel majd lehet kombinálni.”

A szakember hozzátette, hogy bár tudja jól, hogy mindenki a saját és a szerettei egészsége miatt aggódik, egy ilyen világjárvány esetében a populáció szintjén kell gondolkozni. Az lenne a legfontosabb, hogy arányaiban csökkenteni lehessen a kórházba kerülések, a súlyos megbetegedések és összességében a betegségek számát. Mint mondta, nyilván lesznek olyanok, akik oltás mellett is megbetegednek, de populációs szinten Izrael és Skócia példája jól mutatja, hogy mennyire jól működnek az oltások.

Fotó: Prezi/Kemenesi Gábor

Olvass tovább!