Készítsd el a saját szobaillatosítódat kizárólag természetes alapanyagokból!

2021. február 24.
Olcsó, százszázalékban természetes, egyedi illatú és percek alatt összedobható, mi az? Naná, hogy a házi illatosító, amitől minden otthonunkba tévedő vendég első kérdése az lesz, hogy honnan szereztük be!

A spray-s illatosítók és a szintetikus anyagokkal megpakolt bolti termékek ideje lejárt, sem az egészségünknek, sem a környezetnek nem teszünk jót a használatunkkal. Aki azonban egyszer már megtapasztalta az otthon finom, friss illatát, az joggal nem akar lemondani róla. Szerencsére számos otthoni praktikával – a bolti illatosítóknál is egyedibb, finomabb keverékekkel – öltöztethetjük illatfelhőbe a lakásunkat.

1. Potpourri

Akár már két-három természetes összetevőből is lehet szupertartós, de természetes potpourrit készíteni!  Keverjünk össze egy befőttesüvegben kedvünkre virágszirmokat, fűszernövényeket és néhány csepp illóolajat, zárjuk le az üveg tetejét néhány napra, majd öntsük egy mutatós tálkába a keveréket! Használhatunk például rózsaszirmokat, szerecsendiót, zsályát, citrusos illóolajokat is.

2. Légfrissítő

A pálcás illatosítók trendje töretlen, azonban akár otthon is készíthetünk természetes keveréket! Az alapja legyen babaolaj vagy víz-vodka keverék, amibe 10-20 csepp tiszta illóolajat teszünk: sokkal tisztább illat fog lengedezni tőle a lakásban, mint azelőtt.

otthonillatosito-oko-diy

3. Passzív diffúzor

Kisállatos lakásokban nem ideális illóolajakat, diffúzorokat használni, mert erősen irritálhatják az állatok, különösen a macskák légzőszerveit. A passzív diffúzorok esetén azonban nem kerül a levegőbe az illóolaj maga, így bátran használhatjuk! Vegyünk egy kerámiakövet, vagy öntsünk otthon magunknak szilikonforma és kerámiapor segítségével, és erre a kőre csöpögtessük néhány csepp illóolajat. Tehetjük a munkaállomásunkra vagy az éjjeli polcra is.

4. Forralás

Egy ősi praktika a forrázatok készítése, ami nem csak inhaláláshoz vagy teakészítéshez szuper, hanem illatosításhoz is! Szinte csak a képzeletünk szab határt annak, hogy milyen gyógynövényeket, erős illattal rendelkező gyümölcsöket főzünk össze: tavaszra például szuper, ha két citromot felkarikázunk, mellé teszünk néhány ág rozmaringot és fél evőkanál vaníliaőrleményt, amit felöntünk vízzel, majd lassú tűzön órákig főzzük a keveréket, és közben élvezzük a finom illatot, amit eredményez a lakásban! Szép, csavaros tetejű üvegben szuper ajándék is lehet belőle.

5. Eukaliptuszzuhany

Ha valami pofonegyszerűre vágyunk, akkor sétáljunk el a virágboltba, vegyünk néhány szál eukaliptuszt, és kössük fel a rögzített zuhanyfejre! A forró vízpárától isteni eukaliptusz illatfelhőben élvezhetjük a tusolást.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!