Amikor a flakon ellenünk dolgozik: mennyi mosószer kell valójában egy mosáshoz?

2021. február 18.
Gyakori tévhit és hiba, hogy az emberek azt gondolják, a ruhák tisztasága összefüggésben van a mosószer mennyiségével. Sőt, a mennyiség még a tisztítószer típusával sem függ össze a szakember szerint. De mennyit tegyünk akkor egy adag ruhához?

Valószínűleg mindenki emlékszik arra, amikor először tette be egyedül a mosást a gépbe. Vajon benne maradt egy piros zokni a fehér ruhák között, és minden rózsaszín lesz? Túl magas hőfokon mosunk, és minden összemegy? A nagy kérdéseken kívül azonban biztosan álldogáltunk pár percet azon meditálva, vajon mennyi mosószert kell töltenünk az adagolóba? És mint a kutatásokból kiderült, valószínűleg túl sokat raktunk, és azóta is sokkal többet használunk, mint amennyi szükséges lenne.

mososzer-mennyiseg-tul-sok

„Nagy hiba azt gondolni, hogy a mosószer típusa vagy mennyisége összefüggésben van azzal, mennyire lesznek tiszták a ruháink – mondta dr. Peter He vegyész. – Az adagolópoharak csupán azért olyan nagyok, hogy az emberek úgy érezzék, többet kell használniuk, így gyorsabban fogyjon a mosószer, és gyakrabban kelljen vásárolniuk. Marketingfogás.”

Teljesen mindegy, milyen mosószert használunk, a lényeg nem a kupak mérete, hanem a ruha tisztítási útmutatójában rejtőzik. „A tipikus mosószeres kupakkal körülbelül tízszer annyi mosószert mérhetünk ki, mint amennyi szükséges – mondta Leanne Stapf kutató. – Győződjünk meg róla, hogy valóban annyi mosószerre van-e szükségünk, mint amennyit kimértünk, vagy kevesebb is elegendő” – tette hozzá Stapf, akinek az a tapasztalata, hogy a legtöbb esetben egy evőkanálnyi mosószer bőven elegendő egy átlagos adag mosnivalóhoz. 

Háromszoros előnnyel járhat ráadásul, ha kevesebb mosószerrel mosunk. Egyrészt spórolhatunk a mosószeren, hiszen tovább elegendő egy flakon. A ruháink tisztábbak lesznek, mivel a túl sok mosószer ahelyett, hogy tisztábbá tenné a ruhákat, beül a szálak közé, és fakóbbá teszi a színeket. Emellett a környezetbe jutó szennyező anyagok mennyiségét is csökkenthetjük, ha kevesebb mosószerrel mosunk. 

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Getty Images

Olvastad már?