Ebből vagyunk, ez borítja a Föld nagy részét, ez az élet alapfeltétele: ma van a víz világnapja

2021. március 22.
Az idei víz világnap a víz értékére hívja fel a figyelmet, ezért a mottója: A víz érték! Becsüld meg! A Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség oldalán pedig megtudhatod, hogy hogyan készül és jut el hozzád a „kék arany”, és mit tehetsz te is azért, hogy együtt óvjuk meg vizeinket és a víz- és szennyvízhálózatot.

A kék arany

A tiszta víz fontosságára és az édesvíz-készletek veszélyeztetettségére hívja fel a figyelmet a víz világnapja, amit 1993 óta ünneplünk. Az idei év mottója: „A víz érték! Becsüld meg!”, az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) pedig azt próbálja megmutatni, hogy milyen értéket jelent számukra a víz, milyen fontos szerepet tölt be az otthonunkban, milyen szerepet játszik a gazdaságban, a kultúrában, hogyan járul hozzá a jó közérzethez, és élteti a környezetet.

Mi van a csap mögött?

Mi Magyarországon olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a nap 24 órájában, akár a 10. emeleti lakásunkban is kényelmesen megengedjük a csapot. A Föld nem minden pontján van azonban ez így, hiszen több száz millió ember él vezetékes ivóvíz– és szennyszolgáltatás nélkül. Nem véletlen, hogy a következő évtizedekben a „kék arany”, azaz a víz elérhetősége határozhatja meg leginkább a gazdaságot, a társadalmat és a mi életünket is.

viz-vilagnapja

De vajon gondoltál már arra, hogy mi lenne, ha nem folyna többet víz a csapból? Ha azt a fejenként naponta kiengedett kb. 100 liter vizet, amit ivásra, főzésre, mosásra, tisztálkodásra használunk, neked kellene az otthonodba vinni? Ha nem egyetlen mozdulattal tűnne el a szennyvíz a lefolyóban? Tudtad, hogy a tiszta ivóvíz 9 lépésben jut el az otthonunkig, vagy hogy a hazai vízvezeték-hálózat több mint 65 000 kilométer hosszú? Valószínűleg nem, hiszen az életünket és kényelmünket meghatározó víz- és szennyvízszolgáltatásról csak nagyon kevés információval rendelkezünk.

Neked milyen a víztudásod?

A MaSzeSz oldalán nemcsak arról kaphatsz képet, hogy hogyan is „készül” az ivóvíz, és mi történik a lakásunkban keletkező szennyvízzel, hanem víztudásodat is letesztelheted. Ezzel pedig az első lépést máris megtetted ahhoz, hogy közösen óvjuk vizeinket és a víz- és szennyvízhálózatot.

Olvass tovább!