A gyerekek harmadának a vérében veszélyesen magas az ólomszint

2020. augusztus 05.
Az ólomszennyezés még mindig gyermekek millióit veszélyezteti a világon. A kicsik harmadának vérében veszélyesen magas a mérgező nehézfém szintje, ami hosszú távon károsítja a gyerekek fizikai és szellemi egészségét. A veszélyeztetett gyermekek többsége szegény vagy közepesen gazdag országokban él.

Időről időre szóba kerülnek az ólom veszélyei a fejlett országokban is. Legutóbb épp a Notre Dame székesegyház tetőszerkezetéből a levegőbe kerülő szennyezés kapcsán: megemelkedett ólomszintet mutattak ki ugyanis azokban a mézmintákban, amelyeket a lángoló Notre Dame-ból felszálló füst útjában lévő kaptárakból gyűjtöttek be három hónappal a tavaly áprilisi tűzvész után. De muszáj beszélnünk a vízcsövek állapotáról Magyarországon is, hiszen sok régi, 1950 előtt épült lakóházban az ólomcsövek miatt az ivóvíz is szennyezett lehet ólommal

Csendben pusztít

Az UNICEF által közzétett friss kutatás szerint pedig a bolygónkon 800 millió gyermek vérében haladja meg a határértéket (5 mikrogramm/deciliter) az ólom szintje. A legnagyobb mértékben az alacsony és közepes jövedelmű országokat érinti a probléma, Dél-Ázsia adja az esetek felét. Indiában a legsúlyosabb a helyzet, itt 275 millió gyermek élhet ólommérgezéssel.

Az ólom túl magas szintje a vérben 3-5 ponttal csökkentheti a gyermekek intelligenciaszintjét, sőt, erőszakosabbá, agresszívabbá teheti az embereket. 

„Mivel kevés korai tünete van, az ólom csendben, alattomosan teszi tönkre a gyermekek egészségét, fejlődését, és akár végzetes kimenetele is lehet – figyelmeztetett Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója. – Tudva, hogy milyen széles körben elterjedt az ólomszennyezés, és megértve, hogy milyen káros következményei vannak mind az egyén életére, mind a társadalom egészére, sürgős cselekvésre van szükség, hogy megvédjük egyszer s mindenkorra a gyermekeinket.”

Honnan ered a szemét?

Az ólommérgezés forrása az elektronikus hulladék, a bányászat, az ólomtartalmú festékek és az elemek, akkumulátorok hanyag újrahasznosítása. A gyermekek például sok helyen belélegzik a nem hivatalos akkumulátor újrahasznosító telepekről és az öntödékből származó gázokat.

Olvastad már?

Míg az ólom nagyon magas szintje a szervezetben végzetes lehet, az alacsonyabb, tartósan határérték körüli ólomszintnek hosszú távú egészségügyi hatásai vannak. Különösen a gyermekek fejlődő agyára és szervezetére veszélyes a toxikus nehézfém. Az öt év alatti gyerekeknél viselkedési problémák, erőszakos viselkedés és mentális betegségek jelentkezhetnek az ólommérgezés hatására. Az idősebb gyermekeknél akár veseproblémák és szív- és érrendszeri betegségek is kialakulhatnak az évek során.

„A jó hír, hogy az ólom biztonságosan újrahasznosítható lenne – anélkül, hogy a munkások a gyermekek egészségét vagy a környezetet károsítaná. Az ólommal szennyezett talajt pedig helyre lehet állítani – mondta Richard Fuller, a Pure Earth szervezet elnöke. – Az emberek megtanulhatják, milyen veszélyei vannak az ólomnak, és megvédhetik magukat és a gyermekeiket a mérgezéssel szemben. A befektetés hatalmas haszonnal térülhet meg: egészségesebb, produktívabb, magasabb intelligenciaszintű, kevésbé erőszakos és sokkal fényesebb jövőképpel rendelkező gyermekek nőhetnek fel a Földön.”

Olvass tovább!

Forrás: Time
Fotó: Unsplash