5 titokzatos víz alatti város

2020. június 22.
Az elhagyatott, lakatlan helyeknek különleges vibrálása van, titokzatos történeteket ígéretével hívogatnak a mára általában lepusztult falak. A víz alatti elhagyatott városok pedig kifejezetten misztikus, különleges helyek.

Amikor az óceán vagy a tavak egy egész városokat nyelnek el, a víz megvédi a falakat az eróziótól, így olyan egykor volt világokról mesélnek, amelyekről már keveset tudunk. Öt izgalmas víz alá került várost mutatunk, amelyeknél jó elálmodozni arról, vajon milyen lehetett az élet a rég elárasztott falak között, mielőtt a víz vette volna át az emberek helyét. 

1. Oroszlánváros a Shi Cseng-tó mélyén

Harminckilenc méterrel a kínai Shi Cheng-tó felszíne alatt nyugszik a Kelet Atlantiszának is nevezett, több mint 1340 éves Oroszlánváros. A Xin’an folyóra 1959-ben épített vízierőmű miatt 300 ezer embert telepítettek ki a városból, amely víz alá került. A Ming- és Csing-dinasztia idejében épült, díszes házak és városkapuk is a tó mélyére kerültek, amelyek így tökéletes állapotban maradtak meg.

2. Hullámsírba temetett börtön

A Szovjetunió szétesése után került víz alá az Észtországban található Rummu-börtön. Első celláját 1949-ben építették. A rabok napi 12 órában hordták a köveket a falak felhúzásához. A talajvíz emelkedése kebelezte be az 1990 után már nem működő börtönt. Az épület még ma is áll, ha pedig a búvárok vállalják a merüléssel járó kockázatokat, még a régi berendezéseket, hajvágógépeket is a helyükön találják az elárasztott épületben. 

3. Bár a tengerben?!

A Nimfák bárját egy tengerbiológus fedezte fel az izraeli Eilatban. Gil Koplovitz számolt be róla, hogy egy hetven méter hosszú hídon és lebegő lépcsőkön megközelíthető, elhagyott bárt fedezett fel a víz mélyén. Ám azt máig homály fedi, hogy mikor és ki építette vagy használta az elhagyott épületet.

4. Port Royal, a földrengés áldozata

Az 1600-as években került a jamaicai kikötőváros, Port Royal a tenger mélyére. 300 évvel ezelőtt a Föld legbűnösebb városaként tartották számon Port Royalt, amely egy földrengés miatt került a tenger mélyére. A jamaicai kikötő a rum, a kalózok és a prostitúció központja volt, míg 1692-ben el nem érte a végzete, és nem került 12 méteres víz alá.

5. Torony a tóban

1950-ben, Olaszországban egy erőmű miatt két természetes tó egybeolvasztásával hoztak létre egy nagyot, emiatt Curon városának 150 lakóját telepítették ki korábbi otthonából. Ma már csak a város tornya emlékeztet arra, hogy a víz helyén korábban egy város állt. Bár a harangokat eltávolították a toronyból, néhányan még ma is hallani vélik a hangját.

Olvass tovább!

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash, Wikimedia