A te cicád is szokott az egyik mellső mancsát felhúzva álldogálni? Ezt jelenti macskanyelven!

2021. március 25.
A cicák testbeszéde sokszor egyértelmű, néha azonban fejtörést okozhat a gazdik számára. Azt jól tudjuk, hogy mit jelent egy csóváló farok vagy felborzolt szőrzet, a mancsfelhúzás viszont nagyon különös (és egyben nagyon cuki) testhelyzet. De mit jelenthet? 

Nem csak macskatartóknak alapszabály, hogy ha jobban meg szeretnénk érteni a háziállatunkat, akkor érdemes a testbeszédét elemezni. Ahogy az emberek, úgy az állatok is számos dolgot ki tudnak fejezni csupán testtartással, legyen szó az öröm, a stressz, a bánat vagy a félelem kinyilvánításáról.

Cicagazdik gyakran láthatják a kedvencüket nyugodt testhelyzetben álldogálni vagy üldögélni úgy, hogy az egyik mellső lábukat a mellkasukhoz húzzák. Ez a pozíció a paw lift, amit kutyáknál is sokszor megfigyelhetünk, és persze kontextustól függően számos dolgot jelenthet. Ha viszont a cicánk nyugodt testtartással, nyugodt környezetben veszi fel ezt a testhelyzetet, nagy valószínűséggel a következőkre utalhat.

cica-mancs-felemeles

Nem, nem azt jelenti a mancs felhúzása, hogy kék vér csörgedezik a cicánk ereiben, bármennyire is előkelő a házi kedvencünk ebben a pozitúrában. Az egyik mancs felhúzása általában akkor történik, ha a cica vár valamire, vagy fel akarja hívni magára a gazdi figyelmét. Amikor a cica felhúzza az egyik első mancsát, akkor jól tudja: valami történni fog hamarosan – vagy legalábbis szeretné, hogy történjen valami hamarosan. Talán arra számít a gazdi mozgása, dobozzörgés, tányércsörgés, készülődés stb. miatt, hogy jutalomfalatot vagy egy kedves simogatást fog kapni, addig pedig felhúzott manccsal, türelmesen vár. Tehát a mancsfelhúzás valószínűleg semmi rosszat nem jelent, sőt!

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!