Óriási pöttyös szobrokkal árasztotta el New Yorkot Kuszama Jajoi

2021. április 21.
A japán művész Cosmic Nature névre keresztelt open air tárlatán a természet elemei elevenednek meg Kuszama jellegzetes, vibráló stílusában.

Pöttyökbe tekert faágak, vízfelszínen úszó ezüstgolyók és túlméretezett, pszichedelikus virágok várják a látogatókat a New York Botanical Garden szabadtéri tárlatán. A Kusama: Cosmic Nature a japán művész jellegzetes stílusán keresztül láttatja a természetet: vibráló színekben úszó, pöttyökbe borított biomorf formákkal, játékosan, mégis érzékenyen.

kuszama-jajoi-kiallitas-new-york

A természet mindig is kulcsfontosságú elem volt Kuszama Jajoi művészetében, hiszen a természet organikus alakzatai és mintázatai rendre visszaköszönnek munkáin. Az október 31-ig látogatható kiállításon a nagy formátumú, (főleg) szabadtéri installációk mellett a botanikus kert egyik épületében Kuszama festményeit is megtekinthetik a látogatók.

kuszama-jajoi-kiallitas-new-york

kuszama-jajoi-kiallitas-new-york

A japán származású művész az amerikai avantgárd kiemelkedő alakja volt a ’60-as években, karrierje során pedig számos művészeti ágban és műfajban kipróbálta magát. Konceptuális műalkotásain a pop art, az absztrakt expresszionizmus és a szürrealizmus stílusjegyei is tetten érhetőek, miközben fontos számára a feminizmus eszmerendszere, a pszichedelikus vizuális hatás és a szimbolikus (gyakran önreflektív, pszichológiai mélységből merítő) tartalmak is.

kuszama-jajoi-kiallitas-new-york

kuszama-jajoi-kiallitas-new-york

Forrás: MyModernMet

Olvass tovább!