Allergiaszezon 2021: miért lesz rosszabb idén, mint máskor?

2021. május 12.
A szezonális allergiában szenvedők már készítik magukat lélekben a szenvedésre, amit a pollenek okoznak számukra minden nyáron. A torokkaparás, tüsszögés, orrfolyás és viszketés ördögi köre pedig idén sokkal rosszabbnak és erősebbnek ígérkezik, mint korábban.

A nyár elején virágzó növények pollenjére érzékenyeknél talán már el is kezdődtek az allergia tünetei, és az is könnyen lehet, hogy most azon tűnődnek, miért érzik rosszabbnak a helyzetet, mint korábban? Az lehet az oka, hogy a tavalyi év nagy részében nem a szabadban voltunk, így még jobban elszoktunk a tüneteinket kiváltó allergénektől? Vagy pusztán fejben dől el? Az allergológus megnyugtat: nem csak nekünk tűnik úgy, hogy az idei szezon erősebb, ám más oka van, mint amire gyanakszunk.

allergia-2021-klimavaltozas

A klímaváltozás a fő okozó

„Évről évre tapasztaljuk, hogy a klímaváltozás a legfontosabb tényező abban, hogy az allergiával járó tünetek erősebbek a tavaszi és őszi szezonban” – mutatott rá Kenneth Mendez, az amerikai Asztma és Allergia Alapítvány elnöke. Az emelkedő hőmérséklet és az atmoszféra növekvő szén-dioxid-koncentrációja erősebbé és hosszabbá teszi a pollenszezont. Az allergiaszezon ma 10 nappal hosszabb, mint 1990-ben, a fák, füvek és gazfélék 21 százalékkal több pollent termelnek. A több pollen pedig erősebb orrfolyást, könnyezést és torokkaparást jelent. 

„Évről évre jól látható a növekvő pollenszint, ami a globális felmelegedés és a szén-dioxid növekedésének számlájára írható” – értett egyet Payel Gupta allergológus-immunológus. Idén a tél nagyon enyhe volt, ráadásul az első fagyok is az átlagosnál sokkal később érkeztek ősszel. Ez például ideális állapot volt ahhoz, hogy a parlagfű, mely a leggyakoribb allergén, sokkal tovább virágozzon, éljen és viruljon.

Így hatott a járvány az allergiára

Már a 2020-as allergiaszezon is erősnek számított pollenszempontból. Ám az emberek többsége az otthonában töltötte az időt, ha pedig kilépett az ajtón, maszkot viselt. Idén nagy valószínűséggel több időt töltünk kint, egyre többet maszk nélkül. „Ezért tűnhet úgy, hogy idén rosszabb az allergia a szokásosnál” – mondta Stephanie Leeds, a Yale Orvosi Egyetemének gyermek allergológus-immunológusa, segédprofesszor.

Egy másik elképzelés szerint, mely megmagyarázhatja a korlátozások utáni erősebb allergiás panaszokat, hogy visszaesett a toleranciánk. Sok szakértő véli úgy, hogy idővel, ha gyakran találkozunk a pollenekkel, a szervezetünk egyre jobban képes elviselni azokat. Ez az alapja az allergia elleni immunterápiának is. Ha nem találkozunk az allergiánk kiváltójával, ez a tolerancia lecsökken. Sok tudós véli úgy, hogy ez is szerepet játszhat a tünetek felerősödésében. 

Hogyan enyhítsük a tüneteket?

A sapka és a szemüveg viselése segíthet, hogy minél kevesebb pollen jusson a szem és az orr nyálkahártyájára. Egy sóoldatos orröblítés pedig csodákat tehet a szabadban töltött idő után. „Mossunk kezet és arcot, miután bemegyünk az otthonunkba, célszerű a ruhánkat is lecserélni, hiszen ezen is megtapadnak az allergiát kiváltó pollenek” – javasolta az allergológus.

Ha különösen érzékenyek vagyunk, érdemes figyelni a levegő minőségét, és úgy időzíteni a levegőzést, hogy a pollenkoncentráció a lehető legalacsonyabb legyen. Használjunk műkönnyet és sóoldatot a szem és az orr nyálkahártyájának tisztán tartására, így csökkenthető a szem- és az orrviszketés. Ha kontaktlencsét viselünk, célszerű gyakrabban cserélni a szokásosnál, vagy akár napi lencsére váltani.

Mivel a lakásunkba is bejutnak a pollenek, tartsuk zárva azokban az idősávokban, amikor a legerősebb a növények pollenkibocsátása. Porszívózzunk gyakran, mivel a szőnyeg az egyik legnagyobb allergéncsapda. Használjunk HEPA-szűrős porszívót és légtisztítót. Mivel a háziállatok szőrén is megtapadnak a pollenek, így a sétáról hazatérve érdemes átkefélni a kutyánk bundáját is. 

A maszkviselés egyik nagy előnye, hogy a polleneket is kiszűri, nem csak a vírusokat szállító aeroszolrészecskéket. Az N95 vagy FFP2 maszk, melyek a leghatásosabbak a koronavírussal szemben, tökéletesek az allergénrészecskék ellen is. 

Ha a tüneteink rosszabbodnak vagy nagyon nehezen elviselhetők, érdemes szakorvoshoz fordulni, aki a megfelelő készítmények felírásával segíthet enyhíteni az allergia tüneteit. 

Ám ezeken túl is tehetünk még valamit: harcolhatunk a klímaváltozás ellen, hiszen ha nem lassítjuk a globális felmelegedést, az allergén növények pollentermelése évről évre intenzívebbé válik, a tüneteink pedig egyre rosszabbak lesznek.

Forrás: The Huffington Post Fotó: Unsplash

Olvass tovább!