Allergiaszezonban is edzhetünk a szabadban

2019. augusztus 20.
Javában benne vagyunk a parlagfűszezonban, minden ötödik ember szenved az allergia tüneteitől legalább szeptember végéig. Ám nekik sem kell lemondani a szabadtéri edzésről, futásról, túrázásról.

Nyáron az is kedvet kap a szabadtéri edzéshez, aki az év többi részében nem merészkedik ki, hiszen a szép időben igazi feltöltődés futni, kerékpározni vagy éppen túrázni egy nagyot. Ha szeretnénk odakint sportolni, ám allergiától szenvedünk, a félelmeink nem alaptalanok. Augusztus-szeptemberben tetőzik a parlagfűszezon, melytől minden ötödik ember szenved Magyarországon. Ám odafigyeléssel és tervezéssel nem kell lemondanunk a szabatéri mozgás adta örömökről sem, nem kell a lakásban töltenünk az év legszebb hónapjait.

Nehezíti az edzést
Minél több időt töltünk a szabadban, annál rosszabbak lesznek a tünetek, ez nem kérdés. Ez kihat az edzésünkre is, hiszen minél erősebben jelentkeznek a kellemetlen panaszok, a szemviszketés, orrfolyás, torokkaparás, annál kevésbé lesz hatékony és élvezetes a testmozgás. “Allergiás panaszokkal nehezebb lehet mozogni, hiszen befolyásolja a légzést. A levegővételtől a tüdőkapacitásig mindent hátráltat az allergia” – magyarázta Dr. Payel Gupta allergológus-immunológus szakorvos. Ám allergiával is lehet, sőt kell edzeni, melyben az alábbi stratégiák segíthetnek.


Alaposan tervezzük meg az edzést
“A pollenek alacsonyabb koncentrációban szállnak esős, felhős, szélcsendes napokon, így enyhébbek a panaszok is. A meleg, száraz, szeles időjárás a legkedvezőbb az allergének terjedéséhez, így ilyenkor inkább ne a szabadban mozogjunk” – javasolta az allergológus. Természetesen a pollenkoncentráció óráról órára változhat. Az allergiával küzdőknek kora hajnalban és késő délután-kora este a legjobb odakint edzeni. Ám ha nagyon magas az allergének száma a levegőben, mindenképp jobb másik napra halasztani a szabadtéri testmozgást, és inkább a lakásban vagy edzőteremben sportoljunk.

Zuhanyozzunk mozgás után
Általánosságban is javasolt az allergiával küzdőknek, ám sportolás után fokozottan érvényes, hogy ha hazamennek, zuhanyozzanak le és mossanak hajat, amit este, lefekvés előtt amúgyis megtennének. “Így a hajba és bőrre tapadt pollenek nem kerülnek az ágyneműre, és nem súlyosbítják az allergiás panaszokat az éjszaka folyamán” – hívta fel rá a figyelmet Dr. Gupta.

Figyeljük a tüneteket
Ha egyre rosszabbul vagyunk, és emiatt például sportolni sem tudunk, ideje szakorvoshoz fordulni. “Számos lehetőség van az allergia okozta panaszok enyhítésére. Az első lépés, hogy szakemberhez menjünk, és készítsenek egy allergiatesztet. Így pontosan meghatározható, milyen gyógyszerek és készítmények segíthetnek a légzési nehézségeken és egyéb, allergia okozta panaszainkon” – mondta az allergológus. Az orvos tanácsot tud adni abban is, hogyan lehet a legkényelmesebben sportolni allergiásan is. “Gyakran javaslom például, hogy egy órával a tervezett edzés előtt használjanak orrspray-t, vagy vegyék be az antihisztiamint a betegek. Ám szemcseppek és belélegezhető gyógyszerek is javíthatnak a viszkető, könnyező szem és bedugult légutak problémáján” – magyarázta Dr. Gupta.

Fotó: Unsplash