Viszkető tappancs és könnyező szemek: a kutya is lehet allergiás

2020. június 22.
Nemcsak az emberek szenvedhetnek a szezonális allergiától, hanem legjobb négylábú barátaink is. A kutyáknál gyulladt tappancsok, erős viszketés és fülfertőzések formájában jelentkezhet az allergia. Hogyan enyhíthetjük az ő tüneteiket?

Számos környezeti tényező kiválthat szezonális allergiát a kutyáknál. Az emberhez hasonlóan a fűfélék, a pollenek, a por, az atkák és a bolhák is okozhatják a tüneteket dr. Jessica Kirk állatorvos szerint. Ám a szezonális allergia azért különleges, mert ahogy gazdájuknál, úgy náluk is csak az év bizonyos időszakában jelentkezik.

Mik a tünetek?

Az állatorvos javaslata szerint érdemes figyelni a tüneteket jelentkezését, felírni, hogy milyen időjárás esetén jelentkeznek, és ha változnak a körülmények, elmúlnak-e a panaszok. A tipikus tünetek közé tartozik a bőrirritáció a fejen, a hajlatokban, a hason, a lágyékon és a tappancsokon. Mivel az erős viszketés miatt a kutya kivakarhatja a bőrét, ez könnyen elfertőződik, ha nem vesszük észre időben. 

Hogyan kezelhető?

Számos dologgal enyhíthetjük kedvenceink panaszait, ám mindenek előtt konzultáljunk állatorvosunkkal. Ha ő is úgy ítéli meg, hogy szezonális allergiáról van szó, végezhet vér- és bőrtesztet a kiváltó okok megállapítására, és felírhat orvosságot. Ha sikerül megállapítani, milyen pollen vagy fűféle váltotta ki a panaszokat, a legegyszerűbb és legbiztosabb módja az allergiás panaszok enyhítésének, ha kerüljük azokat a területeket séta közben, ahol súlyosbodnak a panaszok. Az allergiaszezonban jót tesz, ha gyakrabban fürdetjük kedvencünket.

Olvastad már?

Forrás: Popsugar
Fotó: Unsplash