Így segíthetnek az elgondolkodtató filmek a mindennapjainkban

2021. május 15.
A filmnézés az életünk része: segít kikapcsolódni, növelheti az empátiánkat, lehet közös program, de még akár tanulhatunk is egyes alkotásokból. Az olyan filmek, amelyek valamilyen jelentőséggel bírnak, és mély nyomot hagynak bennünk, segíthetnek abban, hogy szembenézzünk az élet nehézségeivel is.

A remény rabjai vagy a Fel című filmeket nézve az Ohiói Egyetem tanulmányának résztvevői másokkal szemben elfogadóbb magatartást és erősebb problémamegoldó készségeket mutattak. A kontrollcsoport, amely A nagy Lebowski és a Kapj el, ha tudsz!-hoz hasonló filmeket nézett meg, kisebb arányban jelezett pozitív változásokat.

eletmod-film-filmnezes

„Az elgondolkodtató filmek segíthetnek az élet nehézségeiben, és hogy kitartsunk a számunkra fontos célok mellett” – állítja Jared Ott, a tanulmány vezetője. Eddig csak laboratóriumi körülmények között vizsgálták az emberek reakcióit filmnézés közben, itt ezzel szemben arra keresték a választ, hogy a való életben hogyan befolyásolja őket ez az élmény.

Az élet értelme a vásznon?

Húsz hollywoodi, 1985 után megjelent filmet választottak ki, ezeket jelentőségteljes és kevésbé elgondolkodtató filmekre bontották. Az előbbi kategóriába sorolták a Hotel Ruanda, a Schindler listája és a Gettómilliomos című filmeket, a másik csoportba olyan filmeket választottak, amelyek az elsőhöz hasonló időszakban és korhatár-besorolással jelentek meg, de a nézők kevésbé elgondolkodtatónak írták le, ilyen volt például a L’ecsó, a Harcosok klubja és a Ponyvaregény.

Az elgondolkodtató filmek csoportjában a részvevők a vetítések után úgy érezték, hogy a látott film miatt úgy érzik, okkal történnek az élet küzdelmei, de ezeket már méltóságteljesebben és bátrabban fogják kezelni. Emellett az volt a benyomásuk, hogy a boldog és szomorú pillanatok mind fontos jelentéseket hordozhatnak az életünkben, és a nyerés a vesztéssel együtt az élet része. Motiváltak lettek, hogy jobb emberré váljanak, segítsenek másoknak és az élet igazi értelmét keressék.

Miért érezték mindezt? A legfontosabb közös elem ezekben a filmekben, hogy megrendítőek, egyszerre vidámak és szomorúak, széles érzelmi skálán mozognak, felemelik és inspirálják is a nézőket. Fontos megjegyezni, hogy ha a néző számára fontos értékek jelentek meg a filmben, könnyebben behatárolták a saját életük nehézségeit, attól függetlenül, hogy melyik csoportban voltak.

Akár dráma, akár vígjáték, ha magasabb vagy alacsonyabb pontozású is az interneten, az a legfontosabb, hogy számunkra mit jelent. Évek múlva is hatással lehet ránk egy olyan film, amiből tanultunk, és segített átvészelni egy nehezebb időszakot.

Szerző: Pantócsik Adrienn, a Central Médiaakadémia hallgatója Fotó: Getty Images Forrás: Science Daily

Olvass tovább!