Az otthoni mozizás sosem volt még ennyire izgalmas

2020. június 03.
Bár a járványügyi korlátozások folyamatosan lazulnak, a mozik minden valószínűség szerint még jó pár hétig zárva lesznek. Magáról a mozizás élményéről azonban így sem kell lemondanunk: egyre több online videotár indul, a kínálatuk pedig sosem volt még ilyen sokszínű. A magyar filmektől kezdve a fesztiválgyőztes művészfilmeken át a dukomentumfilmekig rengeteg izgalmas alkotás közül válogathatunk. Mutatjuk a kedvenc netes videotékáinkat!

Cinego

Kezdjük a sort rögtön egy kis különlegességgel. A Cinego jelenleg az egyetlen artfilmekre specializálódott online videotéka Magyarországon, kínálatban pedig a legnagyobb fesztiválok – többek között Cannes, Velence, Berlin, Toronto, Karlovy Vary – sikerei éppúgy megtalálhatók, mint az elmúlt évek legjelentősebb hazai alkotásai. Egy kattintással megnézhetjük például az Oscar- és Arany Pálma-díjas dél-koreai Élősködők című filmet, a mozikban hatalmas sikerrel futott Toni Erdmannt vagy a Murakami Haruki novellája alapján készült Gyújtogatókat. Csak hab a tortán, hogy a Cinego választékába számos dokumentum- és természetfilm – például A Föld sója, 20 000 nap a Földön, Évszakok , valamint egész estés animációs alkotás is bekerült.

eloskodok

Cinetel

A Cinetel nemrégiben elindult online filmtárában jelenleg több mint 40 film érhető el, és a kínálat folyamatosan bővül. Nem kisebb rendezők járulnak hozzá a filmrajongók szórakoztatásához, mint Woody Allen, Pedro Almodóvar vagy Luca Guadagnino; és olyan sztárok teszik tiszteletüket a filmrajongók otthonában, mint például Jeff Bridges, Joaquin Phoenix, Juliette Binoche vagy Vincent Cassel. További jó hír, hogy május 27-től egy hónapon keresztül két filmet ingyen elérhetővé tettek az első 5000 érdeklődőnek: a Pierre-François Martin-Laval francia rendező által jegyzett Nagytudásúak és Taika Waititi egyedi hangvételű misztikus horror-vígjátéka, a tavalyi évben megjelent, azonos című tévésorozat alapjául szolgáló Hétköznapi vámpírok most a bevezető akció keretében díjmentesen tekinthető meg.

hetkoznapi-vampirok

Budapesti Távmozi

Június 4-én egy különleges filmes programmal készül a Budapest Film Zrt.: Trianon századik évefordulója alkalmából a korszakban játszódó filmeket, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató Filmhíradót mutatnak be az érdeklődőknek. A filmeket a Budapesti Távmozi oldalán lehet majd elérni, a bemutatásra kerülő filmek között pedig egy premier is található Nagyapám: Horthy Miklós címmel, amelyet a későbbiekben is műsoron tartanak majd. De elérhető lesz még az Anyám és más futóbolondok a családból című négygenerációs történet, amely az 1900-as évek legelejétől a 2000-es évek elejéig követi végig a szereplők sorsát, A gyertyák csonkig égnek Márai Sándor azonos című regényének filmadaptációja, és a 66 szezon stilizált dokumentumfilm, amely sűrített formában mutatja be egy kassai uszoda hatvanhat szezonját.

Anyám és más futóbolondok a családból

HBO Go

Bár az HBO Go-t főleg a sajátgyártású prémiumsorozatairól ismerjük, azt sem árt tudni, hogy a platformon rengeteg díjnyertes és közönségkedvenc magyar film is elérhető. Rákattinthatunk például Hajdu Szabolcs low-budget fesztivál kedvencére, az Ernelláék Farkaséknál című filmjére, de Deák Kristóf Oscar-díjas rövidfilmjét, a Mindenkit; illetve Till Attila akció-vígjátékát, a Tiszta szívvelt is megtalálhatjuk a kínálatban. És arról se feledkezzünk meg, hogy az olyan nagy sikerű magyar sorozatok, mint az Aranyélet, a Terápia és Társas játék is bármikor megtekinthetők az HBO online videotárában.

mindenki

Olvass tovább!

Fotó: IMDb, Getty Images