Cicatartók figyelem: 5 növény, ami mérgező a macskáknak

2021. május 16.
Vannak olyan kerti növények vagy lakásban szívesen tartott virágok, amik veszélyt jelentenek a macskákra. Szerencsére nem mindegyik fogyasztása jár végzetes következménnyel, azonban egy kiadós gyomorrontást is jobb megelőzni!

Ha a cicád furcsa tüneteket produkál, neked pedig van az otthonodban vagy a kertedben ezekből a növényekből, könnyen lehet, hogy a macskád belekóstolt valamelyik mérgező virágba, és ennek következményeitől  szenved. Hogy elejét vedd a komolyabb bajnak, kérd mielőbb állatorvos segítségét!

Mérgező virágok és növények cicáknak

Jácint

Ez a meseszép színekben pompázó, és semmihez sem fogható illatot árasztó virág egész évben jelen lehet az otthonokban, hiszen akár télen is szirmot bonthat. Kevesen tudják azonban, hogy a növény hagymájában több olyan anyag is található, ami a macskák számára mérgező: fogyasztása hányást, hasmenést (sok esetben véres székletet!), depressziót, túlzott nyáladzást, nehézlégzést és remegést okozhat. Ha úgy gondolod, hogy a cicád jácintot evett, ne késlekedj, fordulj vele állatorvoshoz!

Mérgező virágok és növények cicáknak

Nárcisz

A tavasz betoppanását jelző, fehér és sárga színben is fellelhető virág hagymája – a jácinthoz hasonlóan – olyan kristályos anyagokat tartalmaz, amelyek veszélybe sodorhatják a cicák életét. Emiatt a kertben tartott nárcisz vagy az otthon cserépben nevelt növény nem csak a virágzás idején okozhat komoly galibát! Ha a cicád netán belekóstol, haladéktalanul fordulj vele állatorvoshoz!

Mérgező virágok és növények cicáknak

Krizantém

Ez a sokféle színben virító, leginkább őszi növény kevésbé veszélyes, mint a fentiek, azonban így is sok kellemetlenséget okozhatnak a kedvencednek. Ebben a virágban fellelhető a pyrethrin nevű anyag, ami a bolha- és kullancsriasztóknak is gyakori összetevője, vagyis semmiképp nem cicagyomorba való! Ha a macskád hányni kezd, hasmenéssel küzd vagy az étvágya látványosan leromlik, habozás nélkül keresd fel az állatorvost!

Mérgező virágok és növények cicáknak

Liliom

Világszerte körülbelül 90 különböző liliomfajta létezik, melyek mindegyike halálos méreg lehet a macskák számára! Ha a cicád a liliom bármely részét elfogyasztja, veseelégtelenséggel küzdhet: az anyagot, ami ezt a végzetes szervkárosodást okozza, még nem sikerült azonosítani. Amennyiben felmerül a gyanú, hogy a kedvenced liliomot kóstolt, haladéktalanul vidd állatorvoshoz, az időben elkezdett kezelés ugyanis életmentő lehet!

Mérgező virágok és növények cicáknak

Aloe vera

Hiába rendelkezik szinte végeláthatatlanul sok jótékony hatással az emberek számára, az aloe vera a cicák életét sajnos veszélybe sodorhatja. Olyan mérgező összetevők találhatók benne, amelyek miatt víz és különféle váladékok halmozódhatnak fel az emésztőrendszerében, komoly gondot okozva. Az aloe vera elrágcsálását követően a cica hányhat és hasmenése lehet, amivel érdemes minél hamarabb állatorvoshoz vinni!

Forrás: Via Fotó: Getty Images

Ezt olvastad már?

beauty-awards-felhivas

Szavazni ITT tudsz!