Be kell oltani a kutyákat és macskákat is Covid ellen?

2021. február 16.
A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy nemcsak az embereknél, hanem a háziállatoknál is folytatódik a vírus terjedése. A koronavírus-vakcinákkal kapcsolatos következő kérdés az, hogy meggátolják-e a fertőződésnek azt a formáját is, amely a kutyáinkkal, macskáinkkal van összefüggésben, illetve szükséges-e beoltani a házi kedvenceket is?

Valószínűleg mindenki emlékszik a dániai esetre, ahol több mint kétmillió nyércet kellett kényszerűségből levágni, hogy meggátolják a koronavírus terjedését. A szakértők szerint a háziállatokat, pontosabban a kutyákat és macskákat is szükséges lehet beoltani, hogy megakadályozzuk a betegség átadását.

kutya-macska-vedooltas-koronavirus

A Virulence orvosi szaklapban jelent meg a Kelet-Angliai Egyetem, az Earlham Intézet és a Minnesota Egyetem közös kutatása, amely szerint a vírus állatokon keresztül való terjedése “„elentős hosszú távú közegészségügyi kockázatot jelent”. 

„Nem elképzelhetetlen, hogy a háziállatok bizonyos fajtáinak is be kell adni a védőoltás valamelyik típusát” – írta a tanulmányban Cock van Oosterhout, az evolúciós genetika professzora, hozzátéve, hogy a kutyák és macskák is megfertőződhetnek koronavírussal, illetve több olyan esetről is tudunk, ahol róluk került át az emberre a Covid–19 betegség. 

„Lenne értelme a házi kedvencek számára is kifejleszteni vakcinákat, akár megelőzésként is, a kockázatok csökkentésére. Amire az emberi társadalomnak szüksége van, hogy felkészültek legyünk minden eshetőségre, ha a Covidról van szó – mondta a professzor. – Úgy gondolom, ennek a legjobb módja az állatok számára is a vakcina.”

A kutató szerint még nem állunk a járványkezelésnek azon a fokán, amikor a kis kedvencek oltása lenne a legnagyobb problémánk, ám a jövő szempontjából mindenképp gondolkodnunk kell rajta. „Sok mindent nem tudunk még arról, hogyan kerül át a macskákról vagy kutyákról a betegség az emberre, és nem szükséges, hogy a gazdik most azonnal a vakcinán gondolkodjanak, ám minden eshetőségre fel kell készülnünk” – mondta Kevin Tyler, a tanulmány társszerzője is, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy továbbra is nagyon fontos a szigorú korlátozó intézkedések fenntartása, a maszkhasználat és a távolságtartás, hogy csökkentsük a koronavírus-fertőzés terjedésének esélyét, és lassítsuk a további mutációk kialakulását.

Forrás: Marieclaire.com.au Fotó: Getty Images

Olvastad már?