Növénymama: fűszerkert a teraszon

2021. május 27.
2020-ban még az is növénymama lett, aki eddig nem volt az. A karanténban a gondoskodás, növénynevelgetés néptevékenységgé vált, most pedig már csak meg kéne valahogy tartanunk újdonsült „gyermekeinket”. Nekünk is van egy növénymamánk: kollégánk hétről hétre ad tippeket kezdő „növénygazdiknak”, a rovat negyedik cikkében a hőn vágyott házi fűszerkertről  – és megtartásáról lesz szó!

Elmondhatatlanul sok bazsalikomot és rozmaringot vettem már meg a szupermarketben abban a reményben, hogy majd a teraszon kialakítok egy kis fűszerkertet, és minden olaszos ételbe, koktélba friss, otthoni fűszert fogok tenni. Aztán ezek a fűszernövények rendre elszáradtak, kiégtek. Pedig átültettem őket, fűszernövényföldet vettem nekik, rendszeresen locsoltam őket. Akkor mégis mi lehet a gond?

Nincs szexibb az otthoni fűszernövénykertnél: egyforma kis kaspók, cuki feliratok, bódító fűszerillat. Na igen, csak valahogy életben is kell tartani a fűszernövényeket ahhoz, hogy néhány hét múlva ne fűszertemető legyen a balkonunkból. Nulladik tippként állhat itt, hogy szupermarket helyett érdemesebb kertészetben beszerezni azokat a fűszernövényeket, amiket hosszú távon szeretnénk gondozni, ugyanis a szupermarketben lévők gyönyörűek ugyan, de nagyon speciális körülmények között nevelkedtek, és nem biztos, hogy bírni fogják a költözést. De azért van még néhány betartandó faktor, következzenek ezek!

fuszernoveny-kert

1. Hagyjuk békén

A legfontosabb tipp talán az, hogy ne akarjuk rögtön használni, átültetni és a lakás szerves részévé tenni a hazahozott fűszernövényeket. Ahogy minden élőlénynek kell idő, hogy megszokjon egy új közeget, úgy a fűszernövényeknek is. Akár még locsolnunk sem kell ebben az időszakban, mozgatni meg pláne nem. Néhány nap múlva aztán jöhet az átültetés!

2. Ültessük át!

Egy biztos: az a földmennyiség, amiben hazahoztuk a fűszernövényünket, nem lesz elég hosszú távon. Így hát a néhánynapos béke után mindenképpen ültessük át a fűszernövényt egy nagyobb kaspóba. A már meglévő, gyökerek körüli földet ne bolygassuk meg, csak töltsük fel körülötte az új cserepet. Az általános virágföld is tökéletes ehhez, de nagyobb kertészeti üzletekben fűszernövényföldet is beszerezhetünk. Néhány hét múlva a fűszernövények földje összeállhat, ilyenkor szórni kell némi földet még a cserép tetejéhez.

fuszernoveny-kert

3. Sok víz kerülendő

A fűszernövények vízigényének megállapításához is a jó öreg ujjpróbát kell bevetnünk: mindig dugjuk le egy ujjunkat a földbe, és akkor locsoljunk, ha teljesen száraznak érezzük körülötte a földet. A túlzottan nedves, vizes talajt nem jól viselik a gyökerek, és előbb-utóbb ki fog rohadni a fűszernövényünk miatta. Nyáron, mint minden növénynek, a fűszernövényeknek is nagyobb a vízigényük, csekkoljuk a földjüket ilyenkor gyakrabban – bazsalikomnál, mentánál és petrezselyemnél ez fokozottan igaz, a földjük mindig legyen egy kicsit nyirkos!

+1. Forgatás

Bárhova is tesszük a fűszerkertet, az egyik oldalát biztosan sokkal jobban fogja érni a nap, ezért ha azt szeretnénk, hogy egyenletesen fejlődjenek a fűszereink, akkor rendszeresen érdemes forgatni a cserepeket! Így bokrosabb, egyenletesebb és a cserépből nem kimászó fűszerkertet kapunk.

Fotó: Unsplash

Olvass tovább!