Zöldebb lesz idén a Budapest Pride!

2021. június 06.
„Vedd vissza a jövőd!” – ezzel a szlogennel indul a 26. Budapest Pride Fesztivál és Felvonulás, és a szervezők számára egyértelmű volt: a jövőről nem lehet beszélni egy kiterjesztett környezetvédelmi szabályozás nélkül.

„A klímakrízis mindannyiunk ügye, nemcsak azért, mert közösen lakjuk ezt a bolygót, hanem azért is, mert a koronavírus-járványhoz hasonlóan a klímakatasztrófát is súlyosan megsínylik az emberi jogok, a krízishelyzetekben új lendületet vesznek az autoriter és LMBTQ-ellenes politikák. Az egyre romló életkörülmények és a dráguló alapvető javak pedig nem egyformán érintik a Föld lakosságát: az alacsonyabb osztályba tartozók, illetve a különböző kisebbségek tagjai sokszorosan szenvedik majd meg a klímakrízis hatását, míg a leggazdagabb 1% fogja tudni a legtovább fenntartani a luxus életmódját.” – indokolta meg a szabályozás időszerűségét Majercsik Johanna, a Budapest Pride sajtószóvivője.

budapes-pride-felvonulas2018

A Budapest Pride Fesztiválnak és Felvonulásnak már sokéve vannak alapvető környezetvédelmi irányelvei, mint a papíralapú programfüzet elhagyása, a szelektív hulladékgyűjtés, vagy a lufieregetős akciók betiltása, ezeket fejlesztette tovább a Budapest Pride a Greenpeace tanácsadásával.

„Egy olyan szabályozást álmodtunk meg, amely mind a Budapest Pride Felvonulás infrasrukturális igényeire reagál, például a dekoráción vagy a vízosztáson keresztül a műanyagkérdésre, mind olyan globális problémákra, mint a multinacionális vállalatok kontrollálatlan károsanyag-kibocsátása. Ebben kértük partnereink, köztük a Greenpeace Magyarországért Egyesület segítségét. Célunk, hogy az elkövetkezendő években továbbfejleszük a környezetvédelmi szabályozást, ezért mind a résztvevőinktől, mind a hazai zöldszervezetektől gyűjtjük a visszajelzéseket.” – tette hozzá Csikós Ádám, a Budapest Pride Felvonulás projektvezetője.

budapes-pride-felvonulas2018_2

A környezetvédelmi szabályozás már 2020-ban életbe lépett, de a koronavírus-járvány miatt a szervezők akkor csak online formában tartották meg a Budapest Pride Felvonulást, ezért idén, július 24-én tesztelik majd először élesben a következő szabályokat:

  • Csak olyan cég indíthat járművet a Budapest Pride Felvonuláson, aminek az éves globális CO2-kibocsátása nem haladja meg a 61,5 millió kilotonnát. Ahhoz, hogy megvalósuljon az Európai Unió által 2050-re kitűzött klímasemlegességi cél, a nagyvállalatoknak már bőven ez alá az érték alá kellett volna szorítaniuk a károsanyag-kibocsátásukat. Ez a korlátozás főleg a nagy olajcégeket fogja érinteni.
  • A megszokott műanyag palackos vízosztás kiváltására is keresik a megoldást: ha már nincs járványhelyzet, ki fognak próbálni többféle megoldást, például azt, hogy palackos vízosztás helyett helyett víztartályokból, a felvonulók kulacsaiba osztják majd a vizet. A járványügyi helyzet miatt ennek a szabálynak a bevezetését 2022-re halasztják, amikor biztosan rizikómentesen megvalósítható egy ilyen vízosztás.
  • járműindítók és a felvonuló csoportok számára tilos a lufik behozatala, a héliumos léggömbök reptetése, valamint a járművek lufival és egyéb egyszer használatos díszítőelemekkel történő dekorálása. Helyette a szervezők a felvonuló csoportok számára is többször használatos figyelemfelkeltő eszközök (karton- vagy textilanyagú transzparensek, molinók, táblák, bannerek, feliratos pólók), illetve a járművek dekorációját is tartós, többször használatos dekorelemekkel (például textilek, tüllök, festett vagy nyomtatott bannerek, molinók) írják elő.
  • A szervezők óva intik a felvonuló csoportokat a felesleges repiajándékok osztogatásától, és arra kérik őket, hogyha osztogatni szeretnének valamit, azok a tárgyak valós funkcióval rendelkező, jó minőségű és tartós használati tárgyak legyenek.
  • Az új környezetvédelmi irányelveket a Budapest Pride Felvonulás Járműindítási Szabályzatában teszik majd közzé, azok megszegése pedig a felvonulásból való kizárással jár.

budapest-pride-felvonulas2017

Olvass tovább!