Ezekre figyelj, hogy mézédes eper teremjen a balkonodon

2021. április 30.
Az epernek nincsenek különleges igényei, és nem is foglal nagy helyet, ezért nemcsak a kertben, hanem a teraszon is gondozhatod, a törődést pedig sok édes gyümölccsel hálálja meg.

Az epret ültetheted magról, szaporíthatod tőről, és már növekedésnek indult palántát is vásárolhatsz, ez utóbbi a legegyszerűbb módja annak, hogy belefogj az otthoni epertermesztésbe. Választhatsz egyszer termő eperfajtát, vagy olyat, amelyik tavasztól őszig folyamatosan virágzik, és sorra hozza a gyümölcsöt (ezek az eperszemek valamivel kisebb méretűek, mint az egyszer termő fajtákon termők, cserébe viszont tényleg folyamatos lehet a házi eperellátás).

eper epertermesztes otthon terasz kert edes

Akár magról is ültethetsz epret!

Ha magról ülteted

Ez a művelet igényel némi időráfordítást, de mindenképpen izgalmas folyamat, megéri a bíbelődést. Vágj le pár vékony szeletet az eper maggal borított részéről, úgy, mintha meg akarnád hámozni. Helyezd a szeleteket egy papírtörlőre, ügyelve arra, hogy ne érjenek össze, mert egymáshoz tapadhatnak. Tedd napos helyre legalább 6 órára, így az eper megszárad annyira, hogy könnyedén kinyerd belőle a magokat. Amíg nem ülteted el, tartsd a magokat száraz, hűvös helyen.

Ültetés előtt érdemes 5-10 percre szobahőmérsékletű kamillateába áztatni a magokat, hogy kissé megpuhuljanak, és elültethesd őket kis poharakba – a kiürült joghurtospohár tökéletes erre a célra. Poharanként 2-3 magocskát nyomj a földbe, és mindig ügyelj arra, hogy ne száradjon ki. Amikor az első eperkezdemények kibújnak a földből, viseld gondjukat addig, míg nem rendelkeznek legalább 5-6 levélkével, ilyenkor alkalmassá válnak arra, hogy cserépbe, balkonládába vagy a kertbe ültesd őket.

5 alapszabály, hogy édes epertermést szüretelj

1) A magról ültetett vagy készen vett palántákat mindig tápanyagban gazdag talajba kell helyezni, és érdemes úgy pozicionálni, hogy sok napfény érje. A palánták között hagyj 20-25 cm távolságot, az ültetés után pedig alaposan öntözd meg. Az eperültetéshez a tavaszi, kora nyári időszak a legideálisabb, fontos tudnod azonban, hogy bizonyos eperfajták csak az ültetést követő nyáron teremnek gyümölcsöt – a türelem mindenképp kifizetődő, az az eper, amelyik megvárat a szürettel, sokkal zamatosabb gyümölcsöt hoz! 

2) Ahhoz, hogy édes és egészséges eper teremjen a balkonon, fontos, hogy sok napfényt kapjon a növény. Bár az eper szinte bármilyen talajban megél, ha kellő vizet és fényt kap, a legoptimálisabb számára mégis a homokos vagy agyagos, szerves anyagban bővelkedő talaj, 5.5-6.5 pH-értékkel. Ha nem újonnan vásárolt virágföldbe ülteted, fontos, hogy a palánták átköltöztetése előtt el kell távolítani a gyomnövényeket, és a talajt érdemes egy kis komposzttal felfrissíteni.

3) Annak, hogy édes eper teremjen a balkonodon, nemcsak a sok napfény a titka, hanem az is, hogy eleget öntözd: amikor a hőmérő higanyszála a magasba szökik, gyakrabb vagy bőségesebb locsolás válhat szükségessé. Az agyagos vagy homokos talaj azért jó választás az epertermesztéshez, mert megakadályozza, hogy víz maradjon vissza a cserépben, ami kárt tenne a gyökérben, amit a növény egészsége bánna. Az öntözést legjobb a kora reggelre időzíteni. A vizet mindig a talajra öntsd, a leveleket és a gyümölcsöket nem kell külön locsolni!

4) Cserépben vagy balkonládában azért is jó ötlet epret gondozni, mert ott ritkábban bukkannak fel gyomnövények. Ha kertben ültetsz epret, mindig távolítsd el a nemkívánatos növényeket. Jó, ha tudod, hogy a madarak is szívesen megdézsmálják az epertermést, ezért hogy megvédd a munkád gyümölcsét, hasznos lehet hálóval körülvenni.

eper epertermesztes otthon terasz kert edes

A többször termő fajták koranyártól egészen a fagyok beálltáig teremhetnek

5) Bizonyos eperfajtákat úgy nemesítettek, hogy édesebb, ízletesebb gyümölcsöt hozzanak, ha ezeket szeretnéd megkóstolni, válaszd az Aromas nevet viselő fajtát! Nagyobb szemű eprek a Diamante fajtán teremnek, a Mara de Bois nevű, folyton termő epertípus pedig nemcsak finom, hanem szép látványt is nyújt: az úgynevezett csüngő fajták közé tartozik, vagyis hajtásai kifutnak a virágládából.

Fotó: Getty Images

Ezt olvastad már?