6 tipp, hogy dűlőre juss egy nárcisztikus emberrel

2021. július 02.
Nem könnyű az élet egy nárcisztikus személyiségzavarral küzdő ember mellett, empátiából és toleranciából ugyanis kevés jutott neki, önérzetből és egoizmusból viszont annál több. Hoztunk néhány ötletet, hogy jobban tudd kezelni a helyzetet.

Ha valaki önzőbb vagy öntudatosabb az átlagnál, arra könnyen rásütik, hogy nárcisztikus, pedig ez nem mindig igaz. A nárcizmus egy létező pszichológiai kórkép, aminek a pontos megnevezése nárcisztikus személyiségzavar, és körülbelül minden 20. embert érint. Egy ilyen társsal vagy kollégával nem mindig sétagalopp együtt élni vagy dolgozni, ezért érdemes megszívlelni a szakértők tanácsait, hogy könnyebbé tehesd a hétköznapokat, ha egy nárcisztikus személlyel kell azokon osztoznod.

6 tipp, hogy dűlőre juss egy nárcisztikus emberrel

1.  Húzz éles határvonalakat!

Ha az elején kijelölöd a határokat, a nárcisztikus ember felé nyomatékosabban közvetítheted az értékrendedet és a meggyőződéseidet – és ami legalább ennyire fontos, hogy a tudtára adhatod, hogy nem mész bele az értelmetlen játszmákba. A nárcizmusban érintettek hajlamosak úgy keverni a lapokat, hogy mindig minden körülöttük forogjon, minden figyelem őket illesse, és folyamatosan pozitív visszajelzéseket kapjanak. A másik félnek nemcsak jóval ritkábban jut ki ezekből, hanem inkább kritikára, lehurrogásra és elnyomásra számíthat, ami egy kölcsönösségre épülő, egészséges kapcsolatban egyáltalán nem helyénvaló.

2. Beszélj nyíltan az elvárásaidról

Semmi rossz nincs abban, ha kiteríted a lapjaidat és elmondod, hogy mit vársz a kapcsolatotoktól – akár családi kötelékről, szerelemről, barátságról vagy munkakapcsolatról van szó. Érdemes tisztázni azt is, mire számíthat a másik, ha ezek hosszú ideig nem teljesülnek, így a későbbiekben sok felesleges konfliktust megelőzhettek. A nárcisztikus személyiségzavarral küzdőknek nem erőssége, hogy másokat tiszteljenek, határozott fellépéssel azonban rájuk is lehet hatni. A lényeg, hogy következetes legyél, és kitarts az álláspontod mellett, zsarolni pedig semmiképp ne hagyd magad!

3. Vértezd fel magad türelemmel

Ahhoz, hogy jól működjön a kapcsolatotok, vagy hatékony legyen az együttműködésetek egy nárcisztikus személyiséggel, nagyon fontos, hogy kellő türelemmel viszonyulj hozzá. Tudnod kell, hogy segítségre és támogatásra van szükségük ahhoz, hogy a többiekhez hasonlóan viselkedjenek, ezért a sikerhez elengedhetetlen, hogy türelmesen állj hozzá akkor is, ha ez néha irtózatosan nehéz. Ő is képes arra, hogy jó irányba változzon, a folyamat azonban időigényes, és csak akkor ér révbe a próbálkozás, ha az a nárcisztikus személy számára is fontos.

4. Ne rendeld alá magad a partnerednek

Minden kapcsolatban fontos, hogy kisebb-nagyobb mértékben megőrizzük a függetlenségünket. Ezt nem könnyű elérni egy nárcisztikus társ mellett, pedig ahhoz, hogy a kapcsolat hosszú távon jól működjön, érdemes kivívni. Erre azért is jó odafigyelni, mert a nárcisztikus személyiségzavarral küzdőkkel nem könnyű az élet, jól jön tehát, ha adódik lehetőség arra, hogy kifújd magad, és egy kicsit egyedül legyél a gondolataiddal vagy felhőtlenül szórakozz a szívednek kedves emberekkel. Bizonyos időközönként menj el a barátaiddal vacsorázni, hódolj valamilyen szenvedélynek, ruccanj ki egyedül vagy egy barátnőddel! Jól fog esni, és a visszatérés után a kapcsolatnak is jót fog tenni!

6 tipp, hogy dűlőre juss egy nárcisztikus emberrel

5. Ne vedd személyes sértésnek, ha megbánt

A nárcisztikus emberek gyakran észrevétlenül gázolnak bele mások lelkébe. Tudjuk, hogy nem enyhíti a fájdalmat, de az elfogadást talán megkönnyíti, ha tudod, hogy nem mindig érzik a szavak súlyát, és legtöbbször gondolkodás nélkül beszélnek vagy cselekszenek. Ne vedd személyes sértésnek, amit a partnered mond, és ne kezdd magad hibáztatni! Mondani persze jóval könnyebb, mint megtenni, de idővel belejössz – már ha nem támad kedved inkább kereket oldani, és örökre leszámolni a nárcisztikus emberekkel.

6. Állj készen a kompromisszumokra

A legnehezebbet a végére hagytuk: persze, valamilyen szinten minden kapcsolatban fontos, hogy kellően rugalmas legyél és készen állj arra, hogy a közös boldogságért kompromisszumokat hozz, de ha egy nárcisztikus emberrel keresztezik egymást az utatok, jobb, ha erre extrán felkészülsz. A nárcisztikus emberek is képesek arra, hogy saját magukon kívül másokat is szeressenek, ezt azonban nem tudják mindig megfelelően kimutatni, és sokszor ösztönösen magukat helyezik előtérbe. Egy nárcisztikus emberrel felépített kapcsolatban nagy a veszélye annak, hogy túl sok dolgot kell feladnod azért, hogy jóval kevesebbet kapj cserébe. Mielőtt belemélyedsz a kapcsolatba, mérlegeld, hogy biztosan készen állsz-e erre!

Forrás: InsiderFotó: Getty Images

Ezt láttad már?