Vetetlen ágytól a fényhiányig: így tesz stresszessé az otthonunk

2021. március 13.
Mivel lassan több mint egy éve jobbára otthonról dolgozunk és tanulunk, nem kerülhetjük el, hogy jobban szemügyre vegyük, és máshogy nézzünk a környezetünkre. A pszichológusok szerint az alábbi hat dologra fontos kiemelten is figyelmet fordítanunk, hogy az otthonunk ne fokozza az amúgy is komoly, ránk nehezedő stresszt, inkább annak oldásához segítsen hozzá.

Cecill Ahrens pszichológus szerint közvetlen kapcsolat van a környezetünk és az általános egészségünk között. „Bizonyos tárgyak és lakberendezési elemek stresszt válthatnak ki, ami fokozza a feszültséget az izmainkban és az idegrendszerünkben” – mutatott rá Ahrens, aki azt is elmondta, melyik a hat leggyakoribb stresszforrás az otthonunkban. 

otthon-stressz-rendetlenseg

A rendetlenség ezer arca

A rendezetlenség és a rendetlenség megmutatkozhat vetetlen ágy formájában vagy éppen a két napja halmozódó mosatlan edényként a mosogatóban. A lakásunk különböző pontjain feltűnő kupacok azonban tipikus stresszforrások a pszichológus szerint. Mark Loewen terapeuta szintén egyetért ezzel. „A rendetlenség több vizuális információt ad az agyunknak, amit fel kell dolgozni. Ha rendet teszünk és felszabadítjuk a teret, szünetet tarthat az elménk, és másra fordíthatja az energiát” – mondta Loewen. Ráadásul az sem elhanyagolható, hogy a lelkünk mélyén tudjuk, hogy ki kellene takarítanunk, ez pedig olyan felesleges szorongást generál, amit a rendszeres rendrakással megspórolhatnánk magunknak.

A rossz világítás lehúzza az embert

A nem megfelelő megvilágítású helyiségekben szinte képtelenség bizonyos tevékenységeket végezni. Például a mesterséges fény a hálószobában megnehezíti a relaxációt és az elalvást. „Fontos, hogy a funkcióhoz igazítsuk a fény típusát az otthonunkban, hogy elérhessük a céljainkat. Használjunk lámpákat, fali karokat, spotlámpákat vagy éppen éjszakai fényt, hogy a környezet az adott tevékenységet segítse, ne nehezítse – mondta a pszichológus, aki az izzóválasztásnál a semleges vagy a napfényhez legközelebb álló tónusúakat javasolja. – A színek pszichológiájával kapcsolatos, 2005-ös kutatás szerint a szorongás és depresszió tüneteit a fehér és zöld fény segített legjobban csökkenteni” – mondta Ahrens, hozzátéve, hogy mindenképp használjuk ki a természetes fény adta lehetőségeket, ne árnyékoljuk el az ablakokat vastag függönyökkel és szellőztessünk minél többet.

A szűk tér szorongóvá tehet

A lakás elrendezése kulcsfontosságú a stresszel való megküzdésben. „A nagy, nyílt terek sokkal hívogatóbbak, mint a zárt helyiségek. A szűk, ablaktalan környezet szorongást és pánikot válthat ki – mondta a pszichológus. – A zárt tér enyhébb pszichológiai hatásokat is eredményezhet, például stresszt, koncentrációs nehézségeket és levertséget.”

Olvastad már?

Ha olyan helyen élünk, amelynek ablakai kicsik, a szakember azt javasolja, menjünk minél többet a szabadba, hogy ezzel javítsuk a kedélyállapotunkat. 

A munka és pihenés nem jó, ha keveredik

Mióta jobbára otthonról dolgozunk, sokkal nehezebb elkülönítenünk a munka és pihenés helyét. „Ha külön részt alakítunk ki a lakásában a személyes életünknek és a munkának, nemcsak fizikailag, de mentálisan is jobban elválaszthatjuk egymástól a kettőt. Ha kis helyen élünk, ez nagy feladat lehet, ám a szakember szerint már egy apró változtatás, egy külön szék vagy asztal is megteremti a tudatunkban a munka és magánélet szétválasztását.

Régi dekoráció és rossz bútorok ronthatják a morált

„A rég ott felejtett dekoráció vagy rossz bútor jelentősen ronthatja a lelkiállapotunkat – mutatott rá Ahrens. – Amikor olyan dolgok vesznek körül, amelyeket nem érzünk hívogatónak, stresszt váltanak ki belőlünk, hiszen ahelyett, hogy élveznénk az otthonunkban eltöltött időt, rossz érzéssel tölt el.” Példaként említette a pszichológus azt az ebédlőasztalt, amelyet már egyáltalán nem szeretünk: valószínűleg nem akarunk ott ebédelni mellette ülve. „Ha a nappalinkban a kanapé régi és koszos, nem érezzük azt a nyugalmat és pihenést, ami az eredeti rendeltetési célja lenne.”

A háztartás zajai okozzák a legtöbb stresszt

„A zaj az egyik leggyakoribb stresszforrás, mely számtalan formában árad felénk, tévétől a másik helyiségben folyó beszélgetésig – magyarázta Ahrens. – Ám nem minden zaj kellemetlen és stresszkeltő. Fontos a minőség és a mennyiség.”

Loewen azt javasolta, hogy kapcsoljuk ki a tévét mindig, amikor nem nézzük, és figyeljük meg, hogyan hat ránk a televízió által kiváltott zaj, mit érzünk közben. „Különösen azt vizsgáljuk meg, mit érzünk, ha a híreket nézzük” – mondta a pszichológus, aki szerint ha ez stresszes számunkra, tévénézés helyett inkább hallgassunk zenét.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!